Skæbneafstemning nærmer sig i Brasilien: Kan have ny præsident i morgen

Brasiliens højesteret afslår præsidentens anmodning om at stoppe rigsretproces. Vejen er dermed banet for afstemning.

Brasiliens præsident Dilma Rousseff kan meget vel miste magten i nat. (Foto: EVARISTO SA © Scanpix)

Mere end et årti med venstrestyre i Brasilien kan blive brudt, hvis Senatet onsdag stemmer ja til at stille præsident Dilma Rousseff for en rigsret.

I et sidste forsøg på at stoppe processen havde Rousseff henvendt sig til den brasilianske højesteret, som dog ikke kommer hende til undsætning.

Domstolen har også tidligere afvist at suspendere den proces, der kan føre til en rigsretssag mod hende.

Debatten i Senatet blev indledt klokken 15 dansk tid. Afstemningen skal efter planen finde sted klokken 19 lokal tid, hvilket er ved midnat dansk tid.

Alle 81 medlemmer af Senatet har mulighed for at bidrage til debatten inden afstemningen, som derfor først ventes at finde sted sent i nat.

Allerede inden Senatet samledes, havde et flertal af politikerne givet til kende, at de vil stemme for at stille Rousseff for en rigsret.

Det vil i så fald indebære, at Rousseff automatisk udelukkes fra præsidentposten og erstattes af vicepræsident Michel Temer indtil rigsretssagen er afgjort, hvilket kan tage op til 180 dage.

- Jeg vil kæmpe med al min styrke og bruge alle tilgængelige midler, sagde Dilma Rousseff tirsdag.

Hun anklages for på ulovlig vis at have sikret sig finansiering til sit budget i 2014, før hun blev genvalgt til posten.

Anklagen lyder, at hun har hentet penge fra statsbanker til at fylde huller i budgettet. På den måde har hun ifølge kritikerne sminket på sine politiske bedrifter.

/ritzau/AFP

FacebookTwitter