Skal transporteres over grænsen hver dag: Eneste overlevende terrormistænkte fra Paris skal for retten i Belgien

Salah Abdeslam er tiltalt for at såre fire betjente i Belgien, tre dage før han endelig blevet fanget.

Den officielle franske efterlysning af Salah Abdeslam fra 2015. (Foto: handout © Scanpix)

Den eneste overlevende af de formodede terrorister bag angrebet mod blandt andet spillestedet Bataclan i Paris i november 2015 skal for retten i Belgien i dag.

Belgiskfødte Salah Abdeslam er tiltalt for besiddelse af illegale våben og drabsforsøg, efter at fire betjente blev såret under en skudveksling i Bruxelles i marts 2016. Betjentene var mødt op på en adresse for at lave en rutineundersøgelse i forbindelse med efterforskningen af angrebet i Paris, hvor 130 personer mistede livet.

Først tre dage senere blev Salah Abdeslam anholdt i Bruxelles-bydelen Molenbeek.

Han sidder i øjeblikket i isolation i et topsikret fængsel i Frankrig og skal hver dag transporteres under omfattende sikkerhedsforanstaltninger til retssalen i Belgien.

Udover Salah Abdeslam skal en anden mistænkt ved navn Sofian Ayari også i retten i dag. Ligesom Abdeslam er han tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse og drabsforsøg på betjente i en terrorsammenhæng. Retssagen forventes at spænde over fire retsdage.

For retten i Frankrig i 2020

Selvom de to er tiltalt i forbindelse med skudvekslingen i en terrorsammenhæng, vil selve angrebet på Bataclan ikke blive behandlet i Belgien. Den sag skal i stedet for retten i Frankrig, og den retssag starter tidligst i 2020.

I den sag er Salah Abdeslam tiltalt for at være en af hovedmændene bag angrebet mod blandt andet spillestedet Bataclan, hvor 89 mennesker blev dræbt.

De franske myndigheder mener, at Abdeslam, der har forbindelse til terrorgruppen Islamisk Stat, fungerede som chauffør for nogle af selvmordsbomberne, der deltog i angrebet i Paris.

Han har fortalt efterforskere, at det var planen, at han skulle sprænge sig selv i luften. Men han skiftede mening og vendte tilbage til Belgien. På vejen slap han gennem en kontrolpost, fordi han ikke på daværende tidspunkt var mistænkt for ekstremisme.

Den franske retssag, der skal lede ud i en dom over gerningsmændene bag angrebet på Bataclan, forventes tidligst at gå i gang i 2020.

Europas mest eftersøgte mand

Salah Abdeslam blev Europas mest eftersøgte mand i november 2015, da han var den eneste overlevende formodede gerningsmand efter det blodige angreb på Bataclan.

Inden angrebet havde den nu 28-årige mand lejet en sort Volkswagen Polo, som blev brugt af en del af gruppen af terrorister, der stod bag gidseltagningen til koncerten på Bataclan. Derudover er Salah Abdeslam mistænkt for at være en af de gerningsmænd, der skød og dræbte flere restaurant- og cafegæster i gaderne i den franske hovedstad.

På boulevard Voltaire sprængte storebroren til Salah Abeslam, Ibrahim Abdselam, sig selv i luften.

Et par dage efter angrebet blev Abdeslam stoppet ved en rutinekontrol på grænsen mellem Belgien og Frankrig. Efter en kort afhøring fik han og to andre personer i bilen lov at køre videre.

I marts 2016 fandt belgisk politi dna-spor fra Salah Abdeslam under en ransagning af en lejlighed i den belgiske hovedstad, Bruxelles.

Anholdt i sit barndomskvarter

Det var først den 19. marts, fire måneder efter angrebene i Paris, at belgisk politi fandt frem til Salah Abdeslam og fik ham anholdt i Molenbeek-kvarteret, hvor Salah Abdeslam voksede op.

Før han blev en af verdens mest eftersøgte mænd, var Salah Abdeslam manager i baren Les Beguines, der var ejet af hans storebror.

Selv ejede han også en mindre del. Baren blev solgt seks uger før angrebet i Paris og blev kort efter lukket, da der var mistanke om salg af stoffer på stedet.

Molenbeeks borgmester Françoise Schepmans har tidligere, at de to brødre var kendt af myndighederne for narkokriminalitet.

FacebookTwitter