Skal udlevere privatliv ved USA-besøg

Aftale forpligter flypassagerer fra Europa til at give oplysninger til USA. Det er et led i kampen mod terror.

Danske og andre europæiske flypassagerer må leve med, at de skal aflevere følsomme oplysninger om kreditkort, religiøse madvaner og eventuelle sygdomme, når de flyver til USA.

Det står klart efter, at Europa-Parlamentet torsdag endelig godkendte en kontroversiel aftale, der indebærer, at EU-landene skal udlevere data om flypassagerer til de amerikanske myndigheder.

Med 409 stemmer for og 226 imod blev aftalen godkendt af de europæiske parlamentarikere. 33 undlod at stemme.

Tilfreds dansk minister

Formålet med aftalen er at modvirke international terrorisme og kriminalitet. Og Justitsminister Morten Bødskov (S) mener, at den nye aftale sikrer den rette balance mellem kriminalitetsbekæmpelse og individuelle rettigheder.

- Anvendelsen af PNR-oplysninger udgør et afgørende og effektivt værktøj i kampen mod alvorlig grænseoverskridende kriminalitet, herunder terrorisme, siger ministeren.

Kritikerne, som blandt tæller forbrugerorganisationer, har omvendt hævdet, at amerikanerne har krævet oplysninger, der går langt ud over det rimelige. Sagen er trillet frem og tilbage i to år, inden den nu bliver cementeret.

Mange detaljer om folk

Aftalen, der afløser en midlertidig overenskomst fra 2007, opridser betingelser for at indsamle personlige data og sende dem videre til det amerikanske ministerium for indenlandsk sikkerhed.

De såkaldte PNR-oplysninger skal udfærdiges af passageren og indsamles af flyselskabet ved bestilling af billetten eller ved check-in i lufthavnen.

De skal indholde navn, adresse, telefonnummer, kreditkortnummer, rejseselskab, bagageoplysninger og flysæde.

PNR-oplysninger skal ligeledes omfatte følsomme data som religiøse madvaner og eventuelle behov på grund af ens helbredsmæssige tilstand.

Bestemmelserne er allerede indeholdt i aftalen fra 2007, som Europa-Parlamentet underkendte, da det i 2010 fik udvidet sine parlamentariske beføjelser.

Det tvang EU og den amerikanske regering til at genforhandle aftalen.

/ritzau/AFP