Skandale i Østrig før valget: 'Den mest beskidte valgkamp nogensinde'

Falske nyheder på Facebook og en israelsk spindoktor har skabt skandale før valget på søndag.

Udenrigsminister Sebastian Kurz (th.) og siddende kansler Christian Kern (tv.) før en tv-debat før valget på søndag. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Når østrigerne går til stemmeurnerne på søndag for at vælge ny kansler, ligner det et regeringsskifte.

Men det, der har fyldt landets medier, er ikke, at den siddende kansler og socialdemokrat, Christian Kern, formentlig må overlade posten til den konservative Sebastian Kurz fra partiet ÖVP.

Det er til gengæld en skandale, der indeholder falske nyheder, fabrikerede Facebook-sider og en israelsk spindoktor.

- Uden tvivl den mest beskidte valgkamp, vi nogensinde har oplevet i Østrig, lyder vurderingen fra Eva Linsinger, politisk redaktør på magasinet Profil.

Smædekampagne

Det begyndte som en smædekampagne på Facebook, tilsyneladende orkestreret af en israelsk konsulent hyret af den siddende kansler Kerns socialdemokratiske parti, SPÖ.

- Det er to Facebook-sider, fyldt med falske nyheder, som er dukket op midt i valgkampen. Én side lignede en hyldest til Sebastian Kurz, den konservative kanslerkandidat. Men den fremstillede ham langt mere højreorienteret, end han er. Noget, der kunne skræmme midtervælgerne.

- Den anden side svinede Sebastian Kurz til for blandt andet at være blødsøden overfor migranter og var fyldt med fremmedfjendske konspirationsteorier. Siden virkede som om, det var de højrenationale FPÖ, der stod bag, siger Michael Reiter, DR's korrespondent i Tyskland.

Men både FPÖ og de konservative ÖVP fik hurtigt afvist at stå bag siderne. Og selvom kansler Christian Kern også har taget afstand fra kampagnen, er den blevet sporet tilbage til de østrigske socialdemokrater.

- SPÖ har haft hyret en israelsk spindoktor ved navn Tal Silberstein, og angiveligt har han modtaget en halv million euro til at oprette en hemmelig valgkampgruppe, som fik sit eget kontor i Wien. Det er dem, der åbenbart har stået for den her smædekampagne, der skulle skade både Sebastian Kurz og FPÖ. Tal Silberstein er efterfølgende blevet anholdt for korruption og hvidvask af penge i Israel, fortæller Michael Reiter.

Valgplakater pryder gaderne i Wien før østrigerne går til valg på søndag. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

SPÖ-kampagneleder træder tilbage

Silberstein har siden bekræftet, at Kern ikke kendte til kampagnen, mens Kerns kampagneleder, Georg Niedermühlbichler, efterfølgende har trukket sig. Det står dog stadig uklart, hvem i SPÖ der har hyret den israelske spindoktor.

I slutningen af sidste uge udviklede skandalesagen om spindoktoren Silberstein sig i en ny retning.

Det østrigske nyhedsmagasin Profil præsenterede en række sms'er, som indikerer, at Tal Silbersteins hold ikke bare har arbejdet for SPÖ.

- Det tyder på, at de konservative har villet hyre en af Tal Silbersteins medarbejdere, Peter Puller. PR-manden er angiveligt blevet tilbudt 100.000 euro for at skifte over til ÖVPs hold og lække informationer om SPÖ's hemmelige smædekampagne.

- Ifølge det tyske nyhedsmagasin SPIEGEL tyder det endda på, at Tal Silberstein selv kan have været en slags dobbeltagent, der har arbejdet for begge partier parallelt, lyder det fra Michael Reiter.

Ifølge Michael Reiter er der dog ikke meget, som tyder på, at skandalesagen ændrer billedet af, at Østrigs fremtidige kansler bliver den 31-årige Sebastian Kurz.

- Han vil formentlig danne regering med FPÖ, og det vil blandt andet betyde en skrappere udlændingepolitik, og vi vil se et Østrig, der vil være mindre tilbøjelig til at hjælpe immigranter.

Valg i Østrig

  • På søndag er der parlamentsvalg i Østrig, hvor det også bliver afgjort, hvem der skal være landets kansler.

  • Valget skulle først være fundet sted næste år, men koalitionen mellem det konservative ÖVP og socialdemokratiske SPÖ er brudt sammen.

  • Valget kan i stedet bane vejen for et samarbejde mellem ÖVP og det indvandrerkritiske Frihedspartiet, FPÖ.