Skandaleramt rigmands tidligere partner dømt skyldig i sag om misbrug af mindreårige piger

Den britiske jetsetter Ghislaine Maxwell risikerer op til 65 års fængsel for at have hjulpet rigmanden Jeffrey Epstein med seksuelt misbrug af unge piger.

Et af de mange billeder af Jeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell, som blev fremlagt under retssagen. (Foto: © Handout)

Var der tale om en kvinde, som hensynsløst har manipuleret helt unge piger? Eller måske en uskyldig kvinde, som blev brugt som syndebuk af en flok grådige advokater?

Det har været de to billeder, som den seneste måned er blevet fremstillet af Ghislaine Maxwell i en domstol i New York.

Efter seks dages drøftelser nåede tolv nævninge i aftes frem til, at den 60-årige jetsetter Ghislaine Maxwell er skyldig i at have hjulpet den skandaleombruste Jeffrey Epstein med seksuelt at have misbrugt mindreårige piger ned til 14-årsalderen.

Hun risikerer nu op til 65 års fængsel, men der er endnu ikke sat dato for strafudmålingen.

- Vejen hertil har været alt for lang, men i dag er retfærdigheden sket fyldest. Jeg vil gerne rose de unger pigers - i dag kvinder - mod, de er trådt ud af skyggerne og ind i retten. Deres mod og vilje til at stå ansigt til ansigt med dem, der har misbrugt dem, har været grundlaget for denne sag, lyder det fra anklagemyndigheden ifølge CNN.

Men hvem er det nu lige, Ghislaine Maxwell er, og hvad er det, hun er blevet dømt for? Og hvem var Jeffrey Epstein, og hvordan begyndte hele sagen egentlig? Det kan du få et overblik over herunder:

Hvad er det, hun er dømt for?

Under retssagen blev flere billeder af jetsetter Ghislaine Maxwell og nu afdøde Jeffrey Epstein lagt frem. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Ghislaine Maxwell har været tiltalt for at have fundet og groomet teenagerpiger helt ned til 14-års-alderen med det formål at tvinge dem i seksuelle forhold til den amerikanske rigmand Jeffrey Epstein.

Hun blev anholdt af forbundspolitiet FBI sidste sommer og er af anklagerne blevet betragtet som en helt central del af det, der under retssagen er beskrevet som seksuelt misbrug af mindreårige begået af Epstein - med hjælp fra Ghislaine Maxwell.

Parret har været fremstillet som par, der drev et næsten "pyramidespils-lignende" misbrug af de unge piger.

Hun er nu fundet skyldig i fem af anklageskriftets fem punkter, hvoraf den mest alvorlige omhandler trafficking af en mindreårig og kan medføre op til 40 års fængselsstraf, mens de andre kan medføre op til ti år.

Retssagen mod Ghislaine Maxwell har taget godt en måned. (Foto: © JANE ROSENBERG)

Blandt andet er hun kendt skyldig i at have tvunget en mindreårig pige til i en periode mellem 1994 til 1997 at rejse mellem Florida og New York for at udføre seksuelle handlinger for Jeffrey Epstein, mens et et andet af tiltalepunkterne handler om en periode mellem 2001-2004, hvor Ghislaine Maxwell skulle have "rekrutteret, lokket og transporteret" en anden pige til Epstein og opfordret andre til at give ham massage.

Hun har nægtet sig skyldig i alle punkter, og ifølge hendes forsvarsadvokater bliver Ghislaine Maxwell brugt som en syndebuk på grund af sit forhold til Jeffrey Epstein, der inden han døde i 2019, beskrev hende som sin "bedste ven".

En af Maxwells forsvarsadvokater fortæller ifølge tv-stationen CNN, at der i øjeblikket arbejdes på at anke sagen.

- Vi tror fuldt og fast på, at Ghislaine er uskyldig, så vi er naturligvis meget skuffet over dommen, siger Bobbi C. Sternheim.

Hvem er det lige, Jeffrey Epstein var?

Ghislaine Maxwell sammen med Jeffrey Epstein. (Foto: © Handout, AFP or licensors)

Jeffrey Epstein var en amerikansk finansmand fra New York, der omgikkes USA's berømtheder, politikere og mest velhavende, som eksempelvis Donald Trump, Bill Clinton og den britiske prins Andrew.

Særligt venskabet mellem Epstein og den britiske prins er blevet gransket af medierne, og prins Andrew har i et interview forklaret, hvorfor han stadig besøgte Epstein, efter rigmanden i 2008 tilstod at have betalt en mindreårig for seksuelle ydelser.

Ifølge prinsen var intentionen at afslutte venskabet med den amerikanske millionær:

- Min dømmekraft var formentlig farvet af min tendens til at være for høflig. Sandheden er, at jeg faktisk kun så ham til middagen, gåturen og når vi gik forbi hinanden på gangen, sagde han blandt andet.

Epstein var som nævnt genstand for en årelang efterforskning i delstaten Florida i en sag, der også handlede om misbrug af mindreårige. Det endte med, han tilstod, indgik en aftale med den lokale anklagemyndighed og blev prøveløsladt efter at have afsonet 13 måneder.

Men i 2019 blev han tiltalt for at have udnyttet og misbrugt mindreårige piger seksuelt og samtidig betale dem for at hverve andre piger til sit netværk.

Han nægtede sig skyldig i anklagerne, og afventede sin retssag, da han blev fundet død i sin fængselscelle i New York i august 2019. Han havde hængt sig selv.

Og det er i Epsteins fravær, at anklagemyndigheden nu har ført sagen mod hans mangeårige fortrolige og tidligere kæreste Ghislaine Maxwell, mener i hvert fald hendes forsvarsadvokater.

Ligesom Epstein var Maxwell også at finde på de bonede gulve og i tabloid-magasinerne og var datter af mediemogulen og tidligere parlamentsmedlem for Labour Robert Maxwell, der var kendt som udgiveren af blandt andre den britiske tabloidavis Daily Mirror og New York Daily News.

Hvem står bag anklagerne mod Maxwell?

Sagen mod Ghislaine Maxwell har været meget omtalt i medierne. Her ses en demonstrant foran retssalen i New York. (Foto: © TIMOTHY A. Clary, Ritzau Scanpix)

Sagen mod Ghislaine Maxwell bygger på vidneudsagn fra især fire kvinder, der alle hævder at være blevet seksuelt misbrugt af Jeffrey Epstein.

Kvindernes beskrivelse af Maxwell har været nogenlunde enslydende: Hun udviste interesse for dem og deres liv, tog dem med i biografen, på shoppingture, blev deres fortrolige - og pressede dem så gradvist til at udføre massager og seksuelle ydelser for Epstein.

- Hun er et seksuelt rovdyr, der har groomet og misbrugt mig og utallige andre børn og unge kvinder, har det blandt andet lydt fra en af kvinderne, der første gang mødte Epstein og Maxwell tilbage i midten af 90’erne.

Forsvarsadvokaterne har ført vidner, hvis formål har været at så tvivl om kvindernes forklaringer.

Blandt andet en ekspert der pointerede, at hukommelsen kan være upålidelig og letpåvirkelig, og dermed under indflydelse af ting og begivenheder, vidnerne efterfølgende har hørt og fået beskrevet.

Under retssagen afviste Ghislaine Maxwell selv at sætte sig i vidneskranken.

- Anklagemyndigheden har ikke tilstrækkeligt og hævet over al tvivl påvist anklagerne, og derfor er der ingen grund til, at jeg skal forklare mig, lød det fra Maxwell en uge før jul og umiddelbart inden, hendes advokater meddelte, at der ikke var yderligere at tilføje.