'Skandaløst og useriøst': Skuespillere hyret til at demonstrere mod Femern-forbindelsen

Organisationen Beltretter mishandler den demokratiske ret til at demonstrere, mener dansk politiker.

Femernforbindelsen skal være et alternativ til færgefarten mellem Rødby og Puttgarden. (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

Bestyrtelse og forargelse.

Det er ifølge tyske medier reaktionerne, efter at organisationen Beltretter, der er voldsom modstander af Femern-forbindelsen, i weekenden brugte betalte skuespillere i en demonstration i den tyske by Kiel mod den kommende tunnel.

Amatørskuespillerne, der optrådte ved demonstrationen indsmurt i mudder, fik 60 euro – svarende til 450 danske kroner – plus transport for at vise deres modstand.

Femern-forbindelsen kommer til at løbe under vandet mellem Rødby og Puttgarden.

Mudderet skulle vise, hvordan vandet i Østersøen bliver, når Femern-forbindelsen bliver bygget.

Den hændelse har fået lokalpolitikerne til at udtrykke sig i heftige vendinger.

- At købe sig til demonstranter er skandaløst, useriøst og udemokratisk, siger CDU-politikeren

til den tyske lokalavis Lübecker Nachrichten.

Den holdning bliver tilsyneladende delt af næsten samtlige partier fra den tyske delstat Slesvig-Holsten, hvor projektet bliver etableret. Alle pånær det tyske miljøparti De Grønne kritiserer nemlig hændelsen.

'De overtræder spillereglerne'

Herhjemme tager nogle danske politikere sig til hovedet og er ligeledes dybt forargede. Det er langt fra i orden at bruge den slags metoder, mener viceborgmester i Lolland kommune Henrik Høegh.

- Det er at misbruge den demokratiske ret til at gå på gaden og udtrykke en frustration over en beslutning. De (Beltretter, red.) overtræder spillereglerne, siger han.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har forstålse for, at de opstillede demonstrationer "er faldet mange tyske politikere for brystet", siger han og udtrykker samtidig sin fortsatte støtte til Femern-projektet.

- Jeg vil gerne understrege, at Femern Bælt-forbindelsen har bred opbakning i det danske Folketing.

Sådan kommer der til at se ud ved den nye tunnelforbindelse mellem Danmark og Tyskland. (© Femers A/S)

Den danske bygherre, det statslig ejede Femern A/S udtaler til DR Sjælland, at Beltretters metodevalg bekræfter, at der ikke er hold i myten om bred folkelig modstand mod Femern-projektet i Tyskland.

- Det taler for sig selv, at de tyske tunnelmodstandere fra Beltretter er nødt til at betale skuespillere og influencers for at protestere mod en tunnel, som også rigtig mange tyskere glæder sig til, siger kommunikationschef i Femern A/S Tine Lund-Bretlau og fortsætter:

- Det viser, hvor få og hvor snævre interesser de i virkeligheden repræsenterer, selvom de af og til fylder meget i medierne.

Amatør-organisation

Beltretter er hovedmodstander af Femern-forbindelsen på den tyske side, og det største samlingspunkt for de beboere i Nordtyskland, der er berørt og utilfredse med etableringen af tunnelen.

Men det er efterhånden svært for borgerbevægelsen af holde sammen på tropperne, forklarer Michael Reiter, DR’s korrespondent i Tyskland.

- Fra samtaler, jeg har haft med kilder i borgerbevægelsen, ved jeg, at Femern A/S har indgået mange individuelle aftaler med de tyske borgere, som er berørt af det her projekt – derfor er modstanden ved at smuldre på den tyske side, siger han.

Det rykker dog ikke ved, at det er et kæmpe selvmål af Beltretter at hyre amatørskuespillere til en demonstration, slår Michael Reiter fast.

- Men man skal have i baghovedet, at Beltretter basalt set er amatører. Det er folk, som har andre job i hverdagen – altså som ikke har som hovederhverv at protestere mod Femern-projektet. Så måske har de ikke været klar over, hvor slemt det vil være at hyre skuespillere til at demonstrere, når nu modstanderne selv var på arbejde, siger Michael Reiter.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Beltretter, men uden held.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk