Skarp kritik af canadisk politi i terror-sag

Dommerundersøgelse frikender syrisk-født canadier for enhver terror-forbindelse. Dommeren opfordrer staten til at give manden erstatning for ti måneders fængsel og tortur i Syrien.

Den canadiske software-ingeniør Maher Arar er frikendt for enhver mistanke om forbindelse til terrorister. (Foto: © Dave Chan, Scanpix)

En syriskfødt canadisk statsborger havde ingen forbindelser til al-Qaeda eller terrorister asf nogen art, men havnede alligevel på USA's initiativ i et syrisk fængsel, hvor han blev tortureret og afhørt.

Pure frifindelse

En offentlig undersøgelse, forestået af en canadisk højesteretsdommer, har nu fastslået, at Maher Arar, der i 2002 blev tilbagehold af amerikanske myndigheder under en mellemlanding i New York, var aldeles uskyldig.

Arar blev udleveret af USA, til Syrien, til trods for at han er canadisk statsborger. I Syrien blev han tilbageholdt i 10 måneder og udsat for tortur, der skulle få ham til at tilstå sine terrorforbindelser.

Udleveringen skete på et tidspunkt, hvor relationerne mellem USA og Syrien var i bedring som reaktion på terrorangrebene den 11. september 2001 i New York og Washington. Helt frem til den amerikanske invasion af Irak i marts 2003 samarbejdede de to landes efterretningstjenester i sager om islamisk fundamentalisme og terrorisme.

Kritik af "rødjakkerne"

Dommerundersøgelsen fastslår at Arar blev anholdt i New York på basis af informationer fra Canadas beredne politi. Informationerne var ifølge rapporten "unfair og ukorrekte".

Dommeren anbefaler at den canadiske stat udbetaler erstatning til Arar.

Undersøgelsen havde til gengæld ikke mandat til at undersøge de amerikanske myndigheders optræden i sagen, der var et af de først kendte tilfælde at såkaldt "extraordinary rendition" - USAs udlevering af terror-mistænkte til regimer, der er kendt for at anvende tortur under afhøringer. USAs efterretningstjeneste har efterfølgende modtaget informationer fra afhøringerne.