Skatepark i Syrien begejstrer: 'Vidunderligt at det sker midt krigen'

Lidt uden for Damaskus får Syriens børn lov til at glemme alt om krigen for en stund.

'Inshallah' - 'Om Gud vil' på arabisk - står der på mosaikken i skateparken, som danske Joshua Fabrin har været med til at bygge. (© Joshua Fabrin)

- Det er simpelthen fantastisk.

Sådan lyder det fra Anne-Mette Friis, der er Børn- og Ungechef i Unicef, da hun hører, at der er blevet opført en skatepark i den lille by Qudsaya lidt uden for Syriens hovedstad, Damaskus.

I byen bor et hav af børn og familier, der er flygtet fra krigen andre steder i Syrien, og SOS Børnebyerne er i byen med en børneby for forældreløse børn.

- Det er vidunderligt, at det sker midt i denne her krig, som foregår alle vegne, som er det, man taler om og ser og oplever dagen igennem. At man midt i sådan et morads af utryghed kan skabe et rum, hvor børn kan være børn og udvikle sig gennem leg.

Skateparken er finansieret af SOS Børnebyerne og den tyske organisation Skateaid, der blandt andet har fået hjælp af 31-årige Joshua Fabrin fra København til at bygge den 750 kvadratmeter store plads.

Ifølge Joshua Fabrin var der ikke noget, der lignede en legeplads i byen, inden de startede byggeriet i slutningen af marts.

- Der er en stor bakke lige ved siden af skateparken, og så er der 10-12 bygninger, der er bombet halvt i stykker, og der render de ligesom rundt oppe på tagene og kaster med sten. Det er sådan det, børnene laver, siger han.

'Man får lov at være glad'

Skateparken i Qudsaya var da heller ikke engang bygget helt færdig, før børnene i byen gav sig i kast med den glatte beton og brædderne med fire hjul, mens Joshua Fabrin og hans kollegaer gjorde det sidste færdigt.

Mere end to millioner af børnene i Syrien går ikke i skole, og en ud af tre skoler er ødelagt eller bliver brugt til andre ting som husning af flygtninge eller til militærbase.

Selvom skolen er vigtig, er det langt fra det eneste, der har betydning for, at et barn har det godt og udvikler sig, som det skal.

- Leg og fritid har kæmpestor betydning for et barns liv. Især for børn, der har været udsat for krig, er det er sted, hvor man kan glemme alvorlighederne for en tid, siger Anne-Mette Friis og fortsætter:

- Man bliver udsat for aktiviteter, der har et helt andet fokus end utryghed og overlevelse. Man får lov at være glad. Man får lov til at interagere med andre børn på et børneniveau. Man får mulighed for at være kreativ. Derfor kan det have fuldstændig afgørende betydning for et barn, at der også er plads til at lege. Til at være sorgløs.

  • Pigen her var flygtet til Qudsaya med sin mor, far og to brødre, kort inden skateparken blev bygget.
  • Børnene i Qudsaya har selv været med til at anlægge skateparken. (© Joshua Fabrin)
  • Efter fire-fem uger stod skateparken klar til brug. (© Joshua Fabrin)
  • (© Joshua Fabrin)
1 / 4

Krig skaber gift i hjernen

Fire millioner børn i Syrien er født under krigen. De har ikke kendt andet end krig, og de færreste har fået lov til at gå i skole, til fodbold, til svømning eller lege på en tryg legeplads, som det er børn i Danmark forundt.

I stedet har mange af dem oplevet en brutal og sejlivet krig, der har stået på i efterhånden 10 år, og som gang på gang blusser op med fornyet styrke.

Nogle af de børn, der i øjeblikket er på flugt fra nye kampe i den nordlige Idlib-provins, har været tvunget på flugt syv gange.

Og den slags rædsler sætter dybe spor i børn.

- Der sker simpelthen noget giftigt i hjernen, når man er stresspåvirket længe. Helt omkring traumebehandling sker der det, at man går med nogle ubehandlede traumer, som følger en resten af livet.

- Vi ved det fra vores egne soldater, vi sender i krig. Det kan være angst for høje lyde, angst for adskillelse. Det kan være kognitive vanskeligheder. Man får svært ved at leve et normalt liv simpelthen, siger Anne-Mette Friis.

Det er ikke unormalt at se, at børn i krigszoner udvikler en form for overlevelsesstrategi igennem leg. Og de fleste steder kan børn finde ud af at lege, selvom der er bål, brand og skudsalver tæt på dem.

- Leg er en slags overlevelsesmekansime for børn. At få lov at vende ryggen til det seriøse og vende sig mod noget, der er glædeligt. Og slet og ret det at få lov at være et barn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk