Skatteballet: Sidste chance for Republikanerne

Skattereformen er Republikanernes sidste mulighed for succes i år.

Republikanernes formand i Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, var en glad mand, da han fik flertal for en historisk skattereform torsdag. Men forude venter en lang og indædt kamp i Senatet, før skattereformen endeligt kan vedtages. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

Man skulle næsten tro, at Republikanerne havde planlagt en fest for dem selv i går.

For torsdag aften, efter Repræsentanternes Hus i går stemte ja til den stærkt omdiskuterede skattereform, blev der afholdt det såkaldte ”Tax Prom” i Washington.

Det årlige ”skatte-bal” samler politikere, embedsmænd, lobbyister, virksomheds-ledere og andre beslutningstagere, der har interesse i USA's skattelovgivning.

- Før dette år rinder ud, har vi fået vedtaget de største skattelettelser i USA's historie, lød det fra aftenens

hovedtaler, vicepræsident Mike Pence.

Til ”skatte-ballet” kunne de deltagende republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus fejre en af årets største sejre: At deres version af skattereformen blev stemt igennem.

Og sejren kommer belejligt.

- Skattereformen er Republikanernes sidste chance. 2017 har været et mareridtsår for dem. De satser nu hele butikken på, at skattereformen kan blive vendepunktet for dem, siger Anders Agner, der er redaktør på Kongressen.com, der udelukkende beskæftiger sig med USA.

For selvom Republikanerne sidder på både præsidentposten og har flertal i begge af Kongressens kamre, så har 2017 budt på flere fiaskoer end sejre.

Partiet har nemlig fået stemt meget lidt lovgivning igennem og kunne tidligere på året ikke engang blive enige om at afvikle Obamas sundhedsreform.

- Republikanerne er desperate. På et år har de intet udrettet rent lovgivningsmæssigt. Repræsentanternes Hus stemte også en afvikling af Obamacare igennem, men Republikanerne kunne ikke samle nok af deres egne til at få forslaget igennem i Senatet, siger Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Præsident Trump var tilfreds med afstemningen i Repræsentanternes Hus. Skattereformen har været en af Præsidentens absolutte mærkesager. Men der er stadig lang vej før Donald Trump og Republikanerne får endelig vedtaget en skattereform. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Slaget skal slås i Senatet

Men selvom Republikanerne nu har fået en skalp i bæltet ved afstemningen i Repræsentanternes Hus, så er der lang vej til en endelig vedtagelse af en skattereform.

- Vi har stadig lang vej foran os. Denne afstemning er en milepæl på den lange vej, sagde Republikanernes leder i Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, ifølge New York Times.

De to kamre i Kongressen skal først være enige om en lovpakke, før den kan sendes til præsident Donald Trump.

Det betyder, at afstemningen i Repræsentanternes Hus kun er første halvleg. Senatet skal også på banen, før en endelig reform kan vedtages.

Og Senatets udgave af skattereformen er væsentlig anderledes, end den Repræsentanternes Hus vedtog torsdag.

- Det egentlige slag skal slås i Senatet. Den version af lovpakken som Repræsentanternes Hus har vedtaget, har ingen chance for at blive accepteret af Senatet. Så der skal lange og intense forhandlinger til, før Republikanerne bliver enige om en skattereform. Hvilket slet ikke er sikkert, de kan, siger Anders Agner.

Senatorer er faldet fra

Senatsmedlemmerne skal snart stemme om deres udgave af den vigtige reform. Og de har travlt. For skattereformen er en af præsident Trumps største mærkesager.

Og præsidenten har krævet, at der ligger en lovpakke klar før jul. Men allerede nu er Republikanerne stødt på problemer.

For der er flere republikanske senatorer, som har udtrykt mishag ved Senatets version af skattereformen.

Da Republikanerne kun har et lille flertal i Senatet, kan de kun tåle, at et fåtal af deres senatorer går imod skattereformen.

Her spøger Republikanernes forsøg på at afvikle Obamas sundhedsreform i kulissen. Det var nemlig republikanske senatorer, der i foråret gik imod partilinjen og forhindrede en afvikling af Obamacare. En fiasko af helt store dimensioner for Republikanerne.

Hvis ikke Republikanerne får styr på de indre linjer, risikerer de, at miseren fra den mislykkede afvikling af Obamas signaturlovgivning gentages med skattereformen.

Og så kan det helt store historiske skattebal være forbi, før det overhovedet er startet.

Facebook
Twitter