Skattely: Firmaer, politikere, kendte og kongelige får blotlagt skjulte formuer i ny kæmpelæk

'Paradis-papirerne' afslører globalt de riges hemmeligheder.

Gruppen af journalister fra ICIJ er endelig, efter måneders arbejde med at gennemgå lækkede dokumenter, på vej for at konfrontere advokatfirmaet Appleby. (Foto: © Hidefumi Nogami/Asahi Shimbun)

Nogle af verdens rigeste og mest magtfulde mennesker får nu blotlagt økonomiske hemmeligheder og forretninger via skattely i en læk af 13.4 millioner dokumenter.

Dokumenterne stammer fra et advokatfirma på Bermuda og en udbyder af virksomhedstjenester i Singapore. Derudover er der også dokumenter fra 19 virksomhedsregistre i en række skattely kloden rundt.

Oplysningerne blev lækket til den tyske avis Süddeutscher Zeitung og delt med det internationale konsortium af undersøgende journalister ICIJ og et netværk af mere end 380 journalister fra 67 lande.

I Danmark er Dagbladet Politiken og DR Dokumentar med i ICIJ-netværket.

Fra Trumps inderkreds til Nike og Uber

Lækagen spænder vidt.

Der er dokumenter der giver et indblik i forretninger mellem Rusland og præsident Donald Trumps handelsminister.

Lækagen afslører også den canadiske premierminister Trudeaus ledende pengeindsamler.

Andre dokumenter viser, hvordan giganter som Apple, Nike, Uber og andre globale virksomheder sætter kæder af virksomheder op for at optimere deres skatteplanlægning.

Disse konstruktioner er ikke nødvendigvis ulovlige, men udnytter smuthuller i flere forskellige landes skattelovgivninger til at minimere skattebetalingen mest muligt.

Skattely dræner u-lande

Også meget store investeringer i lande i Afrika er ført via virksomhedskonstruktioner i skattely. Det bekymrer Lars Koch fra udviklingsorganisationen Oxfam-IBIS, der bekæmper global ulighed blandt andet på skatteområdet:

- Vi ved at der forsvinder omkring 700 milliarder kroner om året fra udviklingslandene i tabte skatteindtægter når store selskaber de fifler med deres skattebetalinger, altså de flytter deres overskud til skattely i stedet for at betale skat i de lande hvor de har deres økonomiske aktivitet.

Ny læk er døbt paradis-papirerne

Udover Trumps handelsminister Wilbur Ross er flere andre af den amerikanske præsidents nærmeste rådgivere, ministre og donorer med i lækken.

De nye filer, der er blevet døbt Paradise Papers, “paradis-papirerne”, kommer fra to offshore-firmaer. Det ene, Appleby, er et advokatfirma med adresse i Bermuda.

Rasmus Corlin Christensen fra CBS er skatteekspert og ved at skrive en PHD i international skatteret. Han har set nogle af papirerne fra Appleby:

- En af de måder som Appleby hjælper på, det er ved at skabe selskabskonstruktioner, som gør det svært til umuligt for andre landes skattemyndigheder, for eksempel de danske, at finde ud af, hvor de her privatpersoner og selskaber har deres aktiver og hvordan deres ejerskabsforhold de i virkeligheden ser ud, siger Rasmus Corlin Christensen til DR.

Skattely gør de fattige fattigere

Det andet firma, der er ramt af lækagen, er Asiaciti fra Singapore.

Derudover er der lækket data fra 19 virksomhedsregistre.

Skattely-industrien er med til at “gøre de fattige fattigere”, siger Brooke Harrington, der er professor ved CBS i København.

- Der findes denne lille gruppe af mennesker, der ikke på lige fod er underkastet loven som os andre, og det er fuldstændig tilsigtet, siger Brooke Harrington.

Disse mennesker nyder ”samfundets fordele, uden at være underkastet samfundets begrænsninger.” Den største del af lækken stammer fra Bermuda-firmaet Appleby.

140 danske navne i papirerne

Dokumenterne fra Appleby dækker perioden fra 1950’erne frem til 2016 og omfatter emails, låneaftaler og bankoplysninger om 25.000 personer og virksomheder fra 180 lande.

Der er ca. 140 danske personer og virksomheder i lækken fra Appleby.

Advokatfirmaet har hovedkvarter i Bermuda og kontorer i Hong Kong, Shanghai, British Virgin Islands, Cayman Islands og i Europa blandt andet i Jersey og Isle of Man.

Lækken afslører blandt andet et køb af spionfly til de Forenede Arabiske Emirater, men også et firma der tilhørte en canadisk ingeniør der forsøgte at bygge en superkanon for den irakiske diktator Saddam Hussein.

Handelsminister overførte firma til børnene

Lækken viser også hvordan kongelige har investeret i medicinindustri og virksomheder der yder forbrugslån.

Blandt de personer, der får afsløret deres hemmelige transaktioner er også Penny Pritzker, der var handelsminister i USA under den demokratiske præsident Barack Obama.

I forbindelse med, at Penny Pritzker tiltrådte som handelsminister erklærede hun, at hun ville afhænde sine investeringer for på den måde at undgå interessekonflikter i sit arbejde som minister.

Men de lækkede dokumenter viser, at Pritzker overførte sine andele af to Bermuda-firmaer til et firma, der havde samme adresse som hendes private investeringsfirma i Chicago.

Dette firma var ifølge papirerne fra Appleby sat op i Pritzkers børns navn.

Jetfly, lystyachter og luksus

Appleby har også hjulpet sportsstjerner, russiske oligarker og statsledere med at købe private jetfly, lystyachter og andre luksusgenstande.

Appleby har lagt en erklæring online som svar på lækagen. Her skriver firmaet, at de bestræber sig på at leve op til lovgivningen og rådgive sine klienter om ”legitime og lovlige måder at drive forretning”.

Appleby skriver, at de ikke accepterer lovbrud eller illegal adfærd fra sine kunders side.

- Det er sandt, at vi ikke er fejlfrie. Men hvor vi finder, at der er begået fejl handler vi hurtigt for at rette op på dem.

Det andet firma, der er ramt af lækken, Asiaciti, har ikke svaret på henvendelser.

Se 21 Søndag, søndag 5/11 klokken 21 på DR1

Se DR Dokumentaren ”Dine penge i paradis”, mandag 6/11 klokken 21:55 på DR1