Skibsvrag skaber ny strid i Arktis

Fundet af et 159 år gammelt skibsvrag i Nordvestpassagen skaber ny strid om retten til området. Canada mener, det er beviset på, at farvandet er canadisk.

Nordvestpassagen går over vand imellem Atlanterhavet og Stillehavet langs Nordamerikas nordlige kyst. (© Google Maps)

Canadiske arkæologer har fundet et mere end 150 år gammelt britisk skibsvrag i Nordvestpassagen. Det får nu landets regering til atter at kræve retten over farvandet langs Canadas og Alaskas kyst.

- Det er fundamentalt for Canadas suverænitet i området, siger Canadas miljøminister, Jim Prentice, ifølge avisen National Post.

Canadas historiske ret

Dermed fortsætter Canada kampen for at have retten til området, som USA og flere andre lande betragter som internationalt farvand. Miljøministeren mener, at opdagelsen af skibet støtter Canadas historiske ret til regionen, som landet arvede, da landet blev selvstændigt efter den britiske kolonimagt.

Spørgsmålet om suveræniteten over Nordvestpassagen er blevet stadig mere vigtigt for Canada, fordi den smeltende arktiske is har fået interessen for at sejle fragtskibe gennem Nordvestpassagen til at stige.

Et fantastisk syn

Det fundne skibsvrag gik under navnet HMS Investigator, var 36 meter langt og vejede 422 ton, og nåede ifølge canadierne det sidste stykke gennem den tilisede Nordvestpassage i 1850, inden det selv frøs fast til isen.

I 1851 blev skibet forladt og sidst besøgt i 1854. Men takket være isen, er skibet stadigvæk intakt, fordi det var begravet otte meter under havoverfladen.

- Det er et fantastisk syn. Det er et skib, som ingen har set på i 156 år, nemlig et forbavsende intakt britisk fartøj, siger Jim Prentice til BBC News.

Facebook
Twitter