Skød 11 personer i synagoge: Sigtede er dedikeret antisemit

Den 46-årige Robert Bowers har spredt sit had på højreradikalt socialt medie.

Få timer inden den 46-årige Robert Bowers tilsyneladende trådte ind i en synagoge i Pittsburgh med en riffel og tre håndvåben og skød og dræbte 11 personer med jødisk baggrund, skrev han en foruroligende besked på et socialt medie.

- Jeg kan ikke sidde og se på, at mit folk bliver dræbt. Op i røven med jeres synspunkter, jeg går ind.

Den 46-årige Bowers blev anholdt kort efter skyderiet og er nu blevet mødt med 29 forskellige sigtelser. Udover at være sigtet for at skyde med motiv til at dræbe, er han også sigtet for at forhindre udøvelse af religion.

Bowers linker i sit opslag til en jødisk organisation, der er dedikeret til at hjælpe flygtninge med en kommentar om, at organisationen hjælper folk til landet, der dræber den amerikanske befolkning.

Og dykker man længere ned i hans færden på det sociale medie, der er særlig populært blandt højreradikale amerikanere, tegner der sig et klart billede af den 46-årige mand som radikal antisemit og racist.

Hadprædikant på socialt medie

Robert Bowers er ifølge New York Times ikke tidligere kendt af politiet. Hans naboer fortæller ifølge flere medier, at han holdt sig for sig selv og ikke gjorde meget væsen af sig. Men han var aktiv på det sociale medie Gab, der er blevet populært blandt højreradikale amerikanere.

Gab er et alternativ til Facebook og Twitter og er først og fremmest kendt for at tillade hadefulde opslag. Derfor er det blevet populært blandt amerikanere med ekstreme synspunkter.

Robert Bowers profil, der blev åbnet i januar, er nu blevet lukket, men hans opslag og aktiviteter kan stadig findes på siden. Og profilen er fuld af hadefulde kommentarer, der tyder på et stort had mod især jøder.

Neo-nazistisk propaganda

Den 46-årige formodede drabsmands coverbillede er en hastighedsmåler, der indeholder tallet 1488. Tallet 14 henviser ifølge Washington Post til et 14-ord langt slogan for hvide racister, og tallet 88 er et neo-nazistisk symbol, der betyder Heil Hitler (H er det ottende ord i alfabetet). I hans profiltekst skriver han også, at jøder er satans børn.

Mange af hans opslag handler om klassisk neo-nazistisk propaganda med satiriske billeder og tekster, der blandt andet stiller spørgsmåltegn ved holocaust.

Robert Bower mener tilsyneladende heller ikke, at præsident Trump arbejder for hvide amerikaneres sag. Han reposter opslag på Gab, hvor Trump bliver satirisk fremstillet som i lommen på jøderne.

- Trump er en globalist, ikke en nationalist, skrev Bowers få dage inden skyderiet.

Fordømmelse og hyldest

Bowers handlinger får en blandet modtagelse blandt de andre brugere på Gab. Hvor nogen fordømmer hans handlinger, bliver han hyldet af andre. En bruger har kommenteret flere opslag med tilnavnet Robert "White Power" Bowers.

En anden bruger har lagt et billede op af en t-shirt, han har designet til anledningen.

På t-shirten er et billede af Bowers med hans sidste ord på Gab, inden han gik ind i synagogen

- Screw your optics, I'm going in.

Synagoge-skyderiet er blevet udråbt til det mest alvorlige antisemitiske angreb i amerikansk historie og efterforskes nu af FBI som en hadforbrydelse.

Facebook
Twitter