Skolelukning, lukkede grænser og sprit: Sådan bekæmpes corona-udbruddet i udlandet - og så effektivt er det

Forskellige lande har sat omfattende tiltag i værk for at få kontrol med coronavirusset.

Mundbindene er tydelige i Tokyos gadebillede i dag. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)

Rundt omkring i verden tager lande vidt forskellige metoder i brug for at dæmme op for den frygtede coronavirus.

Her finder man både lukkede skoler, karantæneramte byer og desinficerede fortov.

Men hvor effektive er tiltagene?

Og vil de give mening at indføre herhjemme?

Det har DR Nyheder spurgt en førende ekspert om.

Millioner af børn holdes hjemme

Skoler i blandt andet Kina holder lukket for at undgå spredningen af coronavirus. (Foto: ROMAN PILIPEY © Scanpix)

I blandt andet Kina, Irak, Japan og Iran er skoler i disse dage lukket på grund af virusfrygt. Ifølge CNN bliver 180 millioner børn i øjeblikket hjemmeskolet i Kina og Hongkong som følge af corona-udbruddet.

Erfaringsmæssigt er tiltaget logisk, fortæller Allan Randrup Thomsen. Han er professor i eksperimentel virologi fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Ud fra erfaringen med almindelige luftvejsinfektioner og influenza, så er det nemlig ofte børn, der bærer epidemierne. Det skyldes blandt andet, at de har et dårligere immunforsvar og samtidig har meget mere fysisk kontakt med andre.

- Så set i den sammenhæng giver det god mening, siger Allan Randrup Thomsen.

Han pointerer dog, at børn i forbindelse med det nuværende corona-udbrud ikke ser ud til at være hårdt ramt. Derudover er det en strategi, som kun giver mening i områder med mange smittede, siger han.

Sprit, sprit, sprit

De seneste uger har budt på billeder fra rundt omkring i verden af intenst desinfektionsarbejde. Fra Iran til Nordkorea har man sat gang i særlige tiltag for at få afsprittet alt fra fortove til håndtag i metroen eller træningsmaskiner i fitnesscentre.

I videoen foroven ses desinficering i Sydkorea. Nedenunder kommer en nordkoreansk sporvogn under kærlig behandling i hovedstaden Pyongyang:

I områder med en stor udbredelse af virussmitte giver det god mening med aftørring af gelændere, håndtag og andet, som mange mennesker rører ved i løbet af en dag.

- Det er blandt andet via sådan nogle ting, at man kan overføre infektionen, siger Allan Randrup Thomsen.

Hvor meget det hjælper, kommer dog meget an på, hvor meget folk selv sørger for at have styr på deres håndhygiejne, siger han.

Foruden såkaldt dråbesmitte, så spreder coronavirus sig også via såkaldt mund-hånd-mund-smitte, hvor man får overført infektionen ved eksempelvis at putte beskidte fingre i munden eller klø sig i øjet.

- Så det vil være fornuftigt at vaske alle de ting, som folk rører meget ved.

Til gengæld virker det overdrevent at desinficere fortov, vurderer professoren.

- Jeg kan ikke se nogen mening i at gøre det på gader og andet, som ens hænder ikke kommer i kontakt med.

Populære mundbind

 • Der er stor efterspørgsel på mundbind i disse dage. På billedet ses en levering på en million ansigtsmasker i Sydkorea. (Foto: SOUTH KOREA MFDS HANDOUT © Scanpix)
 • Det giver travle dage for producenterne. Herunder på denne irakiske fabrik i Babylon. (Foto: ESSAM AL-SUDANI © Scanpix)
 • Og lange køer som her i den sydkoreanske hovedstad, Seoul. (Foto: Kim Hong-Ji © Scanpix)
1 / 3

Det internationale virusudbrud har fået efterspørgslen på mundbind til at eksplodere. I flere lande meldes der om udsolgt, efter apotekerne er blevet overrendt af bekymrede borgere.

Der hersker en vis uenighed om, hvor effektive mundbind er, siger Allan Randrup Thomsen.

Han peger på, at nogle studier om tilsvarende virusudbrud har vist, at personer, der brugte mundbind, i mindre grad blev smittet.

Her er det usikkert, om mundbindene virker i forhold til at filtrere luften, eller hvorvidt det skyldes, at maskerne gør, at man piller sig mindre i ansigtet.

- Men det er ikke et mirakelmiddel, som nogle lader til at tro i øjeblikket, hvor der bliver hamstret, siger han.

- Det mener jeg på nuværende tidspunkt er en klar overreaktion, siger professoren, der understreger, at mundbind skal være af en vis kvalitet for at fungere. Derudover skal man huske at skifte dem hyppigt, siger professoren.

Hans vurdering er, at mundbind kan have en vis effekt, hvis man befinder sig i et område, hvor der er mange smittetilfælde, men på nuværende tidspunkt er det ikke relevant i Danmark.

Aflysning af store begivenheder

 • Milano-klubben Inter aflyste sin hjemmekamp mod Sampdoria i weekenden på grund af udbruddet af coronavirus i det nordlige Italien. (Foto: DANIELE MASCOLO © Scanpix)
 • I går blev der dog spillet på stadionet igen. Her ses en af udebanespillerne fra Ludogorets ankomme til Inters stadion, San Siro. (Foto: Miguel Medina © Scanpix)
1 / 2

Frygten for yderligere spredning af det frygtede virus har fået flere lande til at aflyse store offentlige begivenheder. I sidste weekend blev blandt andet flere italienske fodboldkampe aflyst efter et virusudbrud i den nordlige del af landet.

I flere iranske provinser har myndighederne lukket blandt andet biografer for at inddæmme smitten. Der har dog været kritik af, at de religiøse myndigheder i pilgrimsbyen Qom i sidste uge forsatte med at afholde fællesbøn trods et spirende udbrud centreret i byen, som har over 20 millioner besøgende om året.

I dag er fredagsbønnen dog aflyst i 23 iranske byer, herunder Qom, skriver Reuters.

BTS har allerede aflyst flere koncerter i hjemlandet Sydkorea. Nu aflyser de også flere store koncerter i april. (Foto: Frederic J. BROWN © Scanpix)

I Sydkorea har man blandt andet aflyst flere koncerter, som det populære K-Pop-band BTS havde planlagt at afholde. Det hyperpopulære boyband skulle have optrådt på det olympiske stadion i hovedstaden, Seoul, fire gange i april, men har nu aflyst på grund af spredningen af coronavirus i landet, skriver CNBC.

- Det er umiddelbart fornuftige tiltag, siger Allan Randrup Thomsen om aflysningen af større begivenheder i lande med mange corona-tilfælde.

Han forklarer, at epidemier lever af, at virus hele tiden spredes til nye modtagelige individer. Hvis man kan reducere den rate, virusset spreder sig med, så kan man mindske epidemiens udbredelse.

- Det betyder ikke, at den forsvinder, men man kan i hvert fald få taget toppen af den, siger han. Ved at sænke farten på spredningen hjælper det sundhedsvæsnet med at kunne håndtere tilfældene.

Det er derfor fornuftige tiltag for lande, der er hårdt presset af mange corona-tilfælde, siger professoren.

Lukkede grænser

 • Blandt andet Pakistan lukkede tidligere på ugen grænsen til Iran. (Foto: BANARAS KHAN © Scanpix)
 • Det har store praktiske konsekvenser. (Foto: Naseer Ahmed © Scanpix)
1 / 2

Efter flere lande kunne spore smittetilfælde tilbage til Iran, valgte flere nabolande tidligere på ugen at lukke grænserne til landet.

Hvor effektive sådanne tiltag er, afhænger af, hvordan man gør det, siger professoren.

- Man kan ikke gøre det halvt, hvis det skal have effekt, siger han.

- Så skal man lukke grænserne konsekvent, men det er også noget, der har store følger, siger Allan Randrup Thomsen, der ikke tror, at det er en realistisk mulighed i Europa, hvor der er stor og nem passage mellem landene.

Han pointerer samtidig, at det langt fra er en sikker metode at måle folks temperatur i lufthavne, da inficerede personer stadig kan være symptomfri.

Hele byer i karantæne

Wuhan har den seneste tid lignet en spøgelsesby trods et befolkningstal på omkring 12 millioner. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Det vakte opsigt, da Kina i januar indførte karantæne i millionbyen Wuhan, hvor corona-udbruddet har sit epicenter. Kort tid efter udviklede tiltaget sig til verdenshistoriens mest omfattende karantæne af over 50 millioner kinesere.

Sidste weekend valgte Italien også at tage ekstraordinære midler i brug, da man isolerede en række landsbyer i den nordlige del af landet.

Den metode har man ikke umiddelbart planer om i Iran. Her har sundhedsminister Saeed Namaki kaldt kaldt det "en gammeldags metode" at sætte byer i karantæne.

- Vi er stadig ikke enige i at sætte byer i karantæne, da vi mener, at folk er kultiverede nok til at holde sig fra at rejse fra smittede byer til andre steder, sagde han tidligere på ugen ifølge det semistatslige nyhedsbureau Isna.

Også præsident Rouhani har afvist ideen.

De seneste dage har flere nye opgørelser peget på, at Kina har haft succes med at bremse spredningen af coronavirus.

- Det tyder meget på, at Kina med deres relativt skrappe foranstaltninger og sociale kontrol har taget toppen af epidemien og dæmpet den godt ned, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

Det er dog svært overordnet set at vurdere, hvor effektiv en metode den type karantæne er, da der er relativt få eksempler på det.

Er det så muligt at få situationen under kontrol?

Lægger man de mange tiltag sammen, så kan man komme et sted hen, hvor virusbekæmpelsen virkelig batter, siger professoren. Han slår dog fast, at der ikke er tale om at forhindre epidemien, men snarere at flade kurven ud.

Færre tilfælde på én gang betyder, at sundhedssystemet får nemmere ved at følge med. Det kan redde menneskeliv blandt både de smittede, men også andre syge.

Epidemier går nemlig ikke kun ud over de smittede, men rammer også andre patienter, når sygehusene bliver overbelastet, pointerer Allan Randrup Thomsen.

Fakta om coronavirus

 • Coronavirus er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.

 • Det nye virus hedder officielt SARS-CoV-2, men kaldes fortsat coronavirus i medierne.

 • Sygdommen, som virusset forårsager, hedder COVID-19 (Corona Virus Disease 2019).

 • De første tilfælde blev fundet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i det østlige Kina i december 2019.

 • 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse.

 • 15 procent må indlægges på sygehus.

 • 5 procent indlægges på intensiv afdeling.

 • Dødeligheden ligger på cirka to procent.

 • Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og svækkede med kroniske sygdomme.

 • Kilder: Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen

Facebook
Twitter