Skoler og boliger angrebet i Syrien: Flere børn dræbt i bombardementer

10 skoler er i dag blevet ramt af angreb i Idlib, hvor 900.000 personer er på flugt.

Ifølge Red Barnet er 10 skoler blevet ramt i angreb i dag. (Foto: © MOHAMMED AL-RIFAI, Scanpix)

En grøn sok stikker frem fra murbrokkerne af en bygning, der er styrtet i grus.

Sokken sidder fast på liget af en kvinde. Resten af den døde krop er iført en kjole i mørke farver, der er dækket af gråt støv og klemt fast under væggen fra den sammenstyrtede bygning.

Den døde kvinde er en af de adskillige civile, der i løbet af dagen er blevet dræbt i raket- og luftangreb i den syriske Idlib-provins.

I byen Maarat Masrin er 10 civile, seks af dem børn, blevet dræbt, i luftangreb udført at den syriske regeringshær. Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der overvåger krigen i Syrien.

Advarsel: Billederne herunder kan virke voldsomme.

  • En såret mand venter på behandling efter et angreb. (Foto: © MOHAMMED AL-RIFAI, Scanpix)
  • I Maarat Misrin bærer en kvinde på et såret barn, efter at syriske styrker har angrebet byen. (Foto: © MOHAMMED AL-RIFAI, Scanpix)
  • Ifølge Det Syriske Observatorium for menneskerettigheder blev i alt 10 civile dræbt i angrebet. (Foto: © ABDULAZIZ KETAZ, Scanpix)
  • Seks af ofrene i angrebet var børn. (Foto: © ABDULAZIZ KETAZ, Scanpix)
  • Derudover er adskillige såret. (Foto: © ABDULAZIZ KETAZ, Scanpix)
1 / 5

Ifølge Læger Uden Grænser er dagens dødstal i Idlib-provinsen dog højere. Nødhjælpsorganisationen, der støtter og driver hospitaler i området, oplyser, at flere end 25 personer er blevet dræbt og mere end 80 personer såret i dagens angreb i provinsen.

Billeder fra internationale nyhedsbureauer viser, at voksne bærer på lig af små børn, og både børn og voksne har blod løbende ned ad deres ansigter efter angrebene.

Flere skoler ramt

Et andet sted i provinsen er flere blevet dræbt under et angreb på en skole, der ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder blev ramt af klyngebomber. Her blev flere lærere og en pige dræbt.

Ifølge Red Barnet og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International er i alt 10 skoler i Idlib-provinsen og i Aleppo blevet angrebet i dag.

- Skoler burde være sikre steder for børn, hvor de kan lære og lege. Selv i en konfliktzone. At angribe skoler og børnehaver, der bliver brugt til civile formål, er en krigsforbrydelse, siger organisationens direktør for Mellemøsten og Nordafrika, Heba Morayef, i en pressemeddelelse.

- Ni år inde i krigen bliver den syriske regering ved med at udvise foragt for krigens regler og civiles liv. De her angreb udgør en del af et veletableret mønster, hvor man systematisk angriber civilbefolkningen og udøver forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser, fortsætter Heba Morayef.

Dagens dræbte er bare en del af dem, der i løbet af den seneste tid har mistet livet i de voldsomme kampe om provinsen, der er den sidste bastion for oprørere i det krigshærgede land.

Det er ikke mere end en uge siden, at FN meddelte, at 298 civile er blevet dræbt i løbet af årets første halvanden måned og advarede om 'et blodbad'. Ifølge FN er det Syriens regeringsstyrker, der med Ruslands støtte, er skyld i 93 procent af de angreb, hvor civile er blevet dræbt.

900.000 på flugt

Syriens regeringsstyrker, der er ledet af præsident Bashar al-Assad, kæmper mod en blanding af tyrkisk-støttede oprørere og islamistiske fraktioner i Idlib.

Kampene i provinsen eskalerede i slutningen af sidste år, og siden december er 900.000 personer blevet tvunget på flugt fra bombardementer og kampe. 80 procent af dem på flugt er ifølge FN kvinder og børn, og flytningene har ingen sikre steder at tage hen.

- Det her er den værste bølge af flygtninge, vi har set i løbet af konflikten i Syrien, siger Fabrizio Carboni, der er Røde Kors' internationale direktør for Mellemøsten, og fortsætter:

- Under barske vinterforhold i Idlib, ser vi folk, som er fanget, isolerede og løbet tør for muligheder for at klare sig. Det er fuldstændig uacceptabelt.

Mange af flygtningene søger nordpå mod grænsen for Tyrkiet, men der er der ingen hjælp at hente.

Tyrkiet huser i forvejen omkring 3,5 millioner syriske flygtninge og har lukket grænsen, fordi landet ikke vil tage imod flere.