Skolestart i Tyrkiet: 30.000 lærere mangler

18 millioner børn i Tyrkiet starter i dag i skole efter ferien. Og en del af dem vil blive mødt af få undervisere og overfyldte klasseværelser.

Tyrkiets præsident Erdogan (i midten) har efter det afværgede kup i juli suspenderet titusinder af lærere fra deres job. (Foto: © OSMAN ORSAL, Scanpix)

Når klokken ringer ind på privat- og folkeskolerne i Tyrkiet i dag, så vil der være usædvanligt få lærere til at undervise børnene. Det skriver tyrkiske medier.

Efter det mislykkede kupforsøg natten til den 16. juli suspenderede den tyrkiske regering nemlig omkring 30.000 lærere.

Mange var mistænkt for at stå i ledtog med imamen Fethullah Gülen, som ifølge regeringen var hjernen bag kupforsøget, og som bor i eksil i den amerikanske delstat Pennsylvania.

Manglen på lærere vil få konsekvenser for mange børn, fortæller Tyrkiet-kender og freelancejournalist Hetav Rojan:

- Mange elever vil skulle pendle for at komme i skole, og hvis de når så langt, vil der være langt flere elever per underviser, fortæller han.

Størst læremangel i de kurdiske provinser

Oprydningen i lærerstanden er ikke kun rettet mod medlemmer af Gülen-bevægelsen, men også mod lærere, som mistænkes for at støtte det kurdiske arbejderparti PKK. Derfor er problemet med lærermangel størst i de kurdiske provinser i det sydøstlige Tyrkiet, fortæller Hetav Rojan:

- Mange familier i de sydøstlige provinser er meget fattige. Det er en økonomisk ikke særlig ressourcestærk del af Tyrkiet. Så mange af dem vil simpelthen bare beholde børnene hjemme i husstanden og ikke sende dem i skole. Og det er jo et stort tab for en ungdomsgeneration, siger han.

Den tyrkiske undervisningsminister, Ismet Yilmaz, har lovet, at der snart vil blive ansat endnu flere lærere, end der er blevet suspenderet.