Skolestart i USA: 'Skudsikre' rygsække er udsolgt

De seneste masseskyderier har fået efterspørgslen til at stige markant.

De skudsikre skoletasker er ikke testet og godkendt af myndighederne. (© ArmorMe)

Ligesom herhjemme er amerikanske forældre i gang med de sidste indkøb, inden det nye skoleår begynder.

Men sammen med penalhuse, madkasser og blyanter står der en ting på mange indkøbssedler i USA, som man ikke finder i Danmark: En skudsikker skoletaske.

Fem producenter af rygsække eller indlæg til tasker, der tilbyder beskyttelse mod pistolkugler, melder alle om markant stigende efterspørgsel, skriver New York Times, USA Today og CBS News.

- Vores basis er 100 enheder om måneden, og vi har solgt 300 enheder bare i løbet af de sidste par dage, siger Roman Zrazhevskiy fra firmaet Readytogosurvival.com til avisen Houston Chronicle.

Kollegaen Yasir Sheikh fra firmaet Skyline USA, der producerer rygsækken Guard Dog ProShield Scout i tre forskellige farver, fortæller, at interessen har været så stor, at rygsækkene flere gange har været udsolgt i forretningerne.

Producenterne kæder de bugnende ordrebøger sammen med de seneste masseskyderier i byen El Paso i Texas og i Dayton, Ohio.

Målrettet markedsføring

Ved lignende episoder - for eksempel skoleskyderiet i byen Parkland i staten Florida i februar 2018 - har man set en tilsvarende stigning i efterspørgslen, men det er ikke hele forklaringen, mener New York Times. Avisen fortæller, at producenter og forretninger nu for første gang målretter deres markedsføring mod forældre i forbindelse med skolestart.

- Det er utroligt deprimerende. Markedet prøver at løse et problem, som vores politikere har afvist at løse, siger Igor Volsky fra Guns Down America, som kæmper for øget våbenkontrol i USA.

Senator Kamala Harris, som er med i opløbet om at bliver Demokraternes præsidentkandidat i 2020, kunne ikke være mere enig.

- Din skolestart-indkøbsliste burde ikke indeholde en skudsikker rygsæk, skriver hun på Twitter:

Ingen garanti

I USA er det et agentur under justitsministeriet, som tester og godkender det udstyr, som politiet bruger som beskyttelse mod skud.

Agenturet har aldrig certificeret en skudsikker rygsæk og har ingen planer om at teste de skoletasker med indlæg, som lige nu bliver revet ned fra hylderne i amerikanske forretninger.

17 personer blev dræbt under skoleskyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, 14. februar 2018. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)

Producenter som Skyline USA siger dog, at de bruger de samme standarder som agenturet, og at deres rygsække kan modstå kugler fra haglgeværer og pistoler.

Taskerne kan dog ikke bremse ild fra de kraftfulde automatvåben, som ofte bliver brugt ved masseskyderier i USA.

Stort set alle de demokrater, som kæmper om at blive partiets præsidentkandidat i 2020, har lovet et forbud mod denne type våben efter de seneste masseskyderier i USA, oplyser nyhedsbureauet AP.