Skotland: May tvinger os ud i endnu en afstemning om løsrivelse

Den britiske premierministers ”uforsonlighed” i Brexit-forhandlinger møder kritik.

Nicola Sturgeon vil have endnu en afstemning om løsrivelse. (Foto: Russell Cheyne © Scanpix)

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, er ikke glad. Faktisk er hun så utilfreds, at hun igen truer med, at Skotland vil bryde med Storbritannien.

Det skriver førsteministeren i avisen Times ifølge Reuters.

Skotland afholdt også en afstemning om at løsrive sig fra Storbritannien i 2014, men Nicola Sturgeon mener, at situationen har ændret sig siden dengang. Siden da har Storbritannien stemt for at forlade EU, men i Skotland ønskede flertallet at forblive i unionen.

- Hvis endnu en uafhængighedsafstemning bliver en realitet, så vil det ikke være på grund af ond tro fra den skotske regering. Men på grund af ren uforsonlighed fra den britiske regerings side, siger Sturgeon.

- Det er ikke for sent for regeringen at skifte kurs, men tiden løber ud.

Storbritannien kan afvise ny afstemning

Nicola Sturgeon har forsøgt sig med kompromisser om at holde Skotland inden for det indre marked, og flere gange har hun insisteret på, at truslen om endnu en afstemning ikke er noget bluffnummer.

Skotske ministre har anklaget Theresa May for at ignorere dem, mens hun forbereder aktiveringen af artikel 50, der skal sende Storbritannien ud af EU.

Spekulationerne om endnu en afstemning i Skotland har været tiltagende den sidste uges tid. Flere medier har beskrevet, hvordan man arbejder på at kræve endnu en afstemning allerede i den kommende måned, samtidig med at Theresa May udløser artikel 50.

Den britiske regering har dog rent faktisk muligheden for at nægte afstemningen. I starten af februar sagde den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, at regeringen ikke vil bistå Skotland med en ny folkeafstemning om løsrivelse fra Storbritannien.

Dengang kaldte Nicolas Sturgeon udmeldingen ”katastrofal”.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter