Skotland: Ny uafhængighedsafstemning er sidste udvej

Skotlands regering vil offentliggøre et udkast til et forslag om en ny afstemning om uafhængighed.

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, beskylder højrefløjen i Theresa Mays konservative parti for at have "kapret" udfaldet af EU-folkeafstemningen. (Foto: © Russell Cheyne, Scanpix)

Skotlands regering vil i næste uge offentliggøre et udkast til et forslag om en ny afstemning om uafhængighed som en sidste udvej, hvis det ikke kan opretholde nære relationer til EU, når Storbritannien forlader unionen.

Sådan lyder det fra førsteminister Nicola Sturgeon.

- Der er ikke nogen rationel grund til, at Storbritannien skulle forlade det indre marked, og der er heller ikke noget mandat til det heller, siger Sturgeon i en tale på Det Skotske National Partis landsmøde i Glasgow.

Hun tilføjer, at det ville være "forfatningsmæssig vandalisme" at forsøge at ignorere det skotske parlaments stemme i denne diskussion.

Skotterne forkastede ved en folkeafstemning i 2014 forslaget om en løsrivelse fra Storbritannien. 45 procent af vælgerne stemte for uafhængighed, mens 55 procent stemte imod.

Skotterne stemte ved folkeafstemningen i juni for at blive i EU, men de står til at forlade EU-samarbejdet, da Storbritannien som helhed stemte for en udtræden.

Sturgeon siger, at medlemmerne af hendes parti i parlamentet igen vil stemme imod premierminister Theresa Mays lovforslag om at føre Storbritannien ud af EU.

Hun beskylder højrefløjen i Mays konservative parti for at have "kapret" udfaldet af EU-folkeafstemningen.

Sturgeon har tidligere sagt, at Skotland vil sørge for at være uafhængige af den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, når det gælder om at repræsentere Skotland ude i verden.

Flere af EU's ledere, deriblandt den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har udtalt, at Storbritannien ikke kan bibeholde sin plads i det indre marked, hvis ikke der løsnes op for immigrationskontrollen.

En ny rapport viser, at brexit kan koste Skotland 80.000 job, og hvad der svarer til næsten 17.000 kroner per person i bruttonationalprodukt. Det skrev den britiske avis The Independent tidligere i denne måned.

/ritzau/AFP