Skotsk ø rystet af første tyveri i årtier

På den lille Canna ud for Skotlands vestkyst har et tyveri af slik og hjemmestrikkede huer skabt røre.

Canna er næsten fuldstændig affolket, men under normale omstændigheder idyllisk og fredelig. (© Getty Images)

Der er en rejsetid på to timer og 42 minutter fra den nærmeste politistation på fastlandet til den afsidesliggende skotske ø Canna. Under normale omstændigheder er det ikke et problem, da den sparsomt beboede ø med færre end 20 indbyggere i årevis har haft en kriminalitetsrate på nul.

Men fredag nat i sidste uge gik det galt, da øens lille forretning, der drives af frivillige, blev ramt af et tyveri, skriver guardian.com.Normalt ville der også være tale om et indbrud, da tyvekosterne blev snuppet fra hylderne inde i forretningen, men på Canna er det ikke unormalt at lade døren stå ulåst, og gerningsmanden har derfor haft fri adgang til tyvekosterne. Slik og strikhuerFaktisk er døren til forretningen åben døgnets 24 timer hele året rundt, så fiskere kan komme forbi og benytte sig af det trådløse internet og købe, hvad de har brug for. Afregning sker via en såkaldt 'ærlighedskasse', der - som navnet antyder - er afhængig af kundernes gode samvittighed.- Jeg er fuldstændig ødelagt over, at nogen er kommet forbi og har gjort det mod vores lille samfund, siger Julia McCabe, der opgør tabslisten til en masse slik, chokolade, kiks og seks uldhuer, som hun selv havde strikket.

- Vi overvejer at sætte videoovervågning op, men det har vi ikke lyst til, fordi det går stik imod hele ideen om ærlighed. Når du lever på en lille ø som den her, så er du nødt til at stole på din nabo og alle omkring dig, fortsætter hun.Første tyveri i årtierDer skulle være tale om det første tyveri på øen siden 1960'erne, hvor et træfad blev stjålet fra en af øens tre kirker, men det kan ikke bekræftes af skotsk politi, da deres systemer ikke kan søge så langt tilbage i tiden, skriver guardian.com. På forretningens facebookside overvejes det nu, om man for fremtiden skal låse døren om natten for at undgå lignende hændelser.

- Tyverier som dette bringer vores forretning i fare, og kan betyde, at vi er nødt til at lukke den, hvilket ville være en skam efter alt det hårde arbejde og frivillige timer, der er lagt i den, står der blandt andet.Canna ligger ud for den skotske vestkyst i Atlanterhavet og er en del af ø-gruppen Hebriderne.

Facebook
Twitter