Skotske nationalister vil forsøge sig med løsrivelse fra briterne

Med førsteministeren i spidsen vil Skotland igen arbejde for selvstændighed.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, vil kæmpe for løsrivelse fra briterne, hvis briterne træder ud af EU. (Foto: © Russell Cheyne, Scanpix)

Det Skotske Nationalparti (SNP) vil have et nyt valg om skotsk selvstændighed op at stå, lyder det fra partiets leder, Nicola Sturgeon, der også er førsteminister i Skotlands regering.

En kampagne for løsrivelse skal stables på benene denne sommer, siger Sturgeon ifølge Reuters. Hun nævner dog intet om tidshorisonten for en mulig ny folkeafstemning.

Skotterne stemte "nej" til uafhængighed fra Storbritannien i efteråret 2014, men Labours og premierminister David Camerons konservative partis kollaps ved det britiske parlamentsvalg har givet SNP blod på tanden.

Det skotske nationalistparti fik stort set samtlige af Skotlands pladser i det britiske parlament sidste år.

- Vi vil gerne selv sidde bag rattet, når det handler om vores egen fremtid, siger Sturgeon ifølge Reuters til 3000 delegerede ved SNP's forårskongres.

- Denne sommer vil SNP tage et nyt initiativ til at mønstre støtte til uafhængighed. Vi opnår ikke vores drøm om selvstændighed ved blot at ønske, at resultatet af folkeafstemningen havde været anderledes, siger hun videre.

Løsrivelse afhænger af EU-medlemskab

55 procent stemte nej, mens 45 procent stemte ja, da de skotske vælgere blev spurgt til landets eventuelle løsrivelse fra Storbritannien.

Nicola Sturgeon har allerede meddelt, at skotterne vil kæmpe for løsrivelse, hvis Storbritannien ender med at forlade EU efter den kommende folkeafstemning i juni om det britiske medlemskab af unionen.

Partilederen har også flere gange siden sin tiltrædelse på posten som førsteminister givet udtryk for et ønske om endnu en afstemning om skotsk uafhængighed.

Op til folkeafstemningen i september 2014 var der dødt løb, men det endte altså med et nej til uafhængighed. Den tidligere SNP-leder Alex Salmond gik af og blev efterfulgt af Nicola Sturgeon, som nu står i spidsen for Skotlands udstrakte selvstyre.

/ritzau/