Skotter jubler og lurer på ny afstemning om uafhængighed

Nationalpartiet SNP rider på bølge efter folkeafstemning og gør næsten rent bord i Skotland.

SNP-tilhængere jubler i Glasgow, da partiets triumf var i hus. (Foto: ROBERT PERRY © Scanpix)

Lavinen i Skotland er en realitet.

Ved valget i går sikrede det skotske nationalparti SNP sig 56 af de 59 skotske mandater i Underhuset. Sejren sker på bekostning af arbejderpartiet Labour, som kun får et enkelt af de skotske mandater - en tilbagegang på 40.

- Labour har sin historiske vugge i Skotland, men partiet er nærmest blevet udraderet, fortæller EU-korrespondent i DR Niels Kvale fra Edinburgh.

Bygger på begejstring

Niels Kvale kæder SNP's triumf sammen med den folkeafstemning om uafhængighed, som partiet tabte sidste år.

- Det er lykkedes SNP at bygge videre på den store begejstring, man fik skabt ved afstemningen. Godt nok tabte man, men SNP fik vækket mange skotter, som ellers ikke interesserede sig for politik - og det har man lukreret på nu, siger Niels Kvale.

SNP's leder, Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon bliver her til morgen kaldt "dronningen af Skotland", og hun lovede i nat, at Skotlands stemme skal blive hørt i London.

Havde håbet på Miliband

Det er dog en streg i regningen, at premierministeren i Downing Street nummer 10 stadig hedder David Cameron.

- SNP havde jo håbet, at det var Ed Miliband og Labour, som vandt regeringsmagten. For så ville Ed Miliband have været afhængig af SNP's stemmer, og så kunne man have krævet en lang række indrømmelser, siger Niels Kvale:

- Det bliver langt sværere ud med David Cameron, som ser ud til at få et spinkelt flertal alene. Men det er klart, at selv David Cameron bliver nødt til at lytte til det resultat, som skotterne har skabt.

Ny folkeafstemning?

Cameron kunne for eksempel give skotterne større beføjelser til at inddrive skat. Men den store elefant i rummet er en ny afstemning om skotsk uafhængighed, siger Niels Kvale:

- Nicola Sturgeon vil ikke tale om en ny uafhængighedsafstemning. Men jeg skal hilse og sige, at de glade SNP-tilhængere, som jeg mødte i dag, begyndte at tale om en ny afstemning, da det så ud til, at Cameron kan fortsætte som premierminister. De kunne simpelthen ikke døje tanken om, at Konservative skulle sidde ved magten igen.

Korrespondenten vurderer dog, at der vil gå noget tid, før ledelsen i SNP igen kommer til at snakke om uafhængighed.

- De skotske nationalister kan se, at de har tiden med sig. Hvis man ser på demografien i Skotland, er det i høj grad de unge, som er tilhængere af uafhængighed. Så derfor kan man måske godt vente noget tid og se, hvordan man kan udnytte det meget stærke mandat, man nu har fået i ryggen, siger Niels Kvale.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter