Skovbrand: Lange udsigter før 1.000 evakuerede kommer hjem

Det vil tage uger, før de sidste evakuerede fra skovbranden i Sverige får lov at vende hjem, fortæller DR's korrespondent i Sverige.

Der kan gå flere uger, før de evakuerede for skovbranden får lov at vende hjem, DR's korrespondent i Sverige, Anna Gaarslev.

Skovbranden i Sverige raser nu på syvende dag, og intet tyder på, at ilden slukkes i den nærmeste fremtid.

Til morgen var der optimisme at spore hos de svenske redningsmyndigheder, som glædede sig over, at ilden for første gang i flere dage ikke havde bredt sig mere i løbet af natten.

Samtidig ankom fem specialbyggede brandslukningsfly til formiddag til Västerås Lufthavn, hvorfra de skulle kaste tusindvis af liter vand ned over flammerne.

Ved 10-tiden måtte flyene dog opgive at komme på vingerne på grund af for meget røg og lavthængede skyer.

Men selv når vejret letter, og flyene kan sættes ind mod skovbranden, kan der være lange udsigter til, at de 1.000 mennesker, som allerede er blevet evakueret fra ildens hærgen, kan vende hjem, fortæller DR's korrespondent i Sverige, Anna Gaarslev.

- Det, der er lykkes for brandfolkene i nat, er, at holde ilden i skak, men der er stadig meget meget langt til, at ilden er slukket. Branden fylder stadig et område på ca. 10 gange 15 kilometer, fortæller hun fra byen Fargesta tæt på, hvor skovbranden raser.

Gløder i skovbunden skal slukkes først

Anna Gaarslev talte tidligere i dag med flere evakuerede, der befinder sig i Fargesta, og de stiller alle de samme spørgsmål:

- De vil alle vide, hvornår de får lov at vende hjem. Men det spørgsmål er slet ikke besvaret endnu, fortæller hun.

- Selv hvis man kan slukke ilden, så kan der ligge gløder i skovbunden, som kan blusse op lang tid efter. Og de evakuerede får ikke lov til at vende hjem, før man er sikre på at branden ikke kan blusse op igen.

Skovbranden i Sverige er den største brand i landet i nyere tid. Ilden strækker sig over et område på størrelse med Samsø, og én person er omkommet i flammerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk