Skovbrande fortsætter i Sverige: Folk evakueret i nat

Dansk beredskab er på vej til Sverige for at hjælpe med slukningsarbejdet.

Beboerne i de svenske byer Hanåsen, Binnäset og Björnsjövallen sydøst for Östersund blev i nat evakueret. Skovbrandene er kommet for tæt på beboelser i områderne.

Det skriver SVT her til morgen.

- I øjeblikket er ilden i Hanåsen helt ude af kontrol. Ingen beboelsesejendomme er endnu truet, men det brænder på vejene i området, og ejendommene kan derfor blive lukket inde af flammerne. Først og fremmest er det derfor, vi vælger at evakuere, mens tid er, sagde Niklas von Essen, stabschef i redningstjenesten klokken 2 i nat til SVT.

Her til morgen er branden i Hanåsen dog kommet under kontrol, oplyser Sveriges Radio.

Myndighederne alarmerede borgerne ved at sende en såkaldt VMA, en vigtig meddelelse til offentligheden, til samtlige mobiltelefoner i området.

I meddelelsen fik borgerne instruktioner til, hvor de skulle søge hen, og at de kunne træffe politiet på en lokal OKQ8-tankstation.

Lige nu hærger omkring 40 skovbrande Sverige, der har bedt om EU om yderligere assistance.

Dansk hjælp på vej

Onsdag indgik de svenske myndigheder en aftale med den danske beredskabsstyrelse om assistance til slukningsarbejdet. Danmark sender 27 mand og materiel afsted.

Operativ chef i Beredskabsstyrelsen Lars Høgh Schou skriver på Twitter, at frivillige fra Østsjællands Beredskab, Hovedstadens Beredskab og Beredskabsstyrelsen er samlet i Hedehusene, hvorfra de her til morgen tager afsted mod Sverige.

Hovedstadens Beredskab forklarer til DR Nyheder, at de danske, frivillige brandslukkere skal have et særligt topstykke med til at forbinde deres brandslanger til pumperne. Myndighederne i Sverige bruger et andet slangesystem.

Martin Vendelbo fra Beredskabsstyrelsen, der skal lede den danske indsats i Sverige, siger til Ritzau, at det "er en stor operation," de skal på.

- Det er ikke en hverdagsopgave, understreger han.

Over de kommende tre dage skal de danske udsendte yde bistand med slukningsarbejdet.

Facebook
Twitter