Skovbrande har hærget Sverige i tre uger: Nyt hold danske frivillige på vej

60 frivillige er i dag taget til Sverige for at afløse deres danske kolleger.

(Video af Sophie Brochdorff Himmelstrup)

I dag er yderligere 60 danske frivillige brandfolk taget til Sverige for at bistå svenskerne i slukningsarbejdet af de skovbrande, der hærger landet på tredje uge.

De afløser de danske brandfolk, der var i Sverige i forvejen. Danmark har lovet at blive og hjælpe svenskerne frem til 5. august, og det bliver der ikke ændret på, selv om brandfolk fra andre lande er taget hjem.

Den danske indsats er centreret omkring naturbrande i Ljusdal Kommune nord for Stockholm. Hvor danskerne tidligere blandt andet har skullet holde skovbrande væk fra et nærliggende kraftværk, består den primære opgave nu i at hjælpe det svenske beredskab med at indskrænke området omkring skovbranden.

Danskerne bliver

Alle udsendte er frivillige dels fra Beredskabsstyrelsen, dels fra de kommunale beredskaber. Beredskabsstyrelsen har oplyst til Ritzau, at den afholder udgifterne til missionen.

Ud over Danmark har også polske, franske, italienske, norske, tyske, litauiske og naturligvis svenske brandfolk deltaget i slukningsarbejdet.

Danske brandmænd har siden 19. juli assisteret svenskerne i kampen mod flammerne. Ritzau anslår, at op mod 200 danske brandfolk vil have været indsat i Sverige, når indsatsen afsluttes.

Her kan du få et overblik over den danske indsats:

  • Torsdag den 19. juli blev 27 brandfolk sendt til Sverige for at hjælpe med at bekæmpe skovbrande i den sydlige del af Ljusdal.

  • Planen var oprindeligt, at holdet skulle være i aktion i tre dage. Men fredag den 20. juli blev der truffet beslutning om at sende yderligere et hold afsted.

  • Søndag den 22. juli ankom et afløserhold med 23 danske brandfolk til Sverige.

  • Dette hold afløste hovedparten af det første hold, hvoraf ni blev tilbage, herunder sektionschef Martin Vendelbo.

  • Mandag den 23. juli ankom yderligere 28 danske brandfolk til Sverige.

  • Dermed er den samlede danske brandmandsstyrke i Sverige på 60 personer.

  • Mandag den 23. juli oplyser Beredskabsstyrelsen, at Sverige har anmodet om forlængelse af det danske bidrag. Det imødekommes, og indsatsen forlænges frem til 5. august.

  • Mandag den 30. juli forlader brandfolk fra flere lande Sverige, i takt med at brandene langsomt kommer under kontrol. Blandt andet har brandfolk fra Norge, Frankrig og Tyskland forladt Sverige. Danskernes planer er stadig at blive og hjælpe til frem til søndag den 5. august.

  • Tirsdag den 31. juli bliver 60 nye danske brandfolk sendt til Sverige for at erstatte det hold, der har været i landet i en uges tid.Kilde: Ritzau

Facebook
Twitter