Skovbrande i Californien: Husejere med forsikring får hjælp fra private brandfolk

Amerikanske forsikringsselskaber sørger for ekstra hjælp til udvalgte kunder.

Mens tusinder af brandmænd kæmper mod flammerne i Californien, får nogle borgere ekstra hjælp af private brandværn. (Foto: Ringo H.W. Chiu © Scanpix)

En række dødbringende brande har i mere end en uge raseret den amerikanske delstat Californien. 71 personer er omkommet og over tusinde meldt savnet.

Mens utallige borgere har stået med valget om at blive og forsøge at beskytte deres ejendomme eller flygte fra flammerne, har de velhavende fået ekstra hjælp, skriver blandt andre The Guardian.

Debatten om de rige amerikaneres adgang til ekstra brandhjælp er igen blusset op, efter det tabloide medie TMZ tidligere på ugen rapporterede, at kendisparret Kanye West og Kim Kardashian angiveligt fik reddet deres over 300 millioner kroner dyre hus i Calabasas takket være hjælp fra private brandfolk. Det er dog ikke bekræftet af parret selv.

Spørgsmålet om adgangen til ekstra brandhjælp har tidligere været bragt på banen af blandt andre Wall Street Journal og NBC News.

- Dette er ikke en historie om, at de skøre Kardashians gør ting i den mest publicity-venlige måde muligt, lyder det fra historikeren Amy Greenberg, der har forsket i det amerikanske brandvæsens historie, over for det amerikanske medie The Atlantic.

- Det er en historie om konsekvenserne af økonomisk ulighed i dette land. Jeg er ærlig talt målløs, lyder det fra historikeren fra Penn State University.

Flere selskaber tilbyder ekstra beskyttelse

Flere amerikanske forsikringsselskaber tilbyder ekstra hjælp til udvalgte kunder, der er truet af skovbrande.

Herunder forsikringsselskabet Chubb, der blandt andet tilbyder, at personale fjerner brændbart materiale og beskytter din ejendom med midlertidige sprinklere.

Selskabet samarbejder med det private firma Wildfire Defense Systems, som ifølge The Atlantic lige nu har 53 vogne i Californien for at beskytte omkring 1.000 hjem.

Direktøren i firmaet, David Torgerson, afviser, at hans firma kun bekæmper brande på vegne af de rige. Ifølge ham, er 90 procent af ejendommene, som selskabet beskytter, af gennemsnitlig værdi.

Forsikringsgigant opfandt særlig service

Tidligere i år berettede NBC News dog, at forsikringsselskabernes tilbud om brandhjælp ofte kun er for kunder med huse, som er vurderet til over en million dollars.

Ifølge det amerikanske medie var det forsikringsgiganten AIG, der i 2005 var den første til at tilbyde brandhjælp til deres elitekunder. Prisen kommer an på husets værdi og beliggenhed og strækker sig fra "flere tusinde dollars til flere titusinder", fortalte AIG-chef Stephen Poux mediet tidligere på året.

I den forbindelse fortalte han, at servicen blandt andet tilbydes til 42 procent af personerne på Forbes' liste over de 400 rigeste amerikanere.

Flere kendisser har dog indtil videre meddelt, at de er blandt de uheldige, der har mistet deres hjem. Herunder sangerinden Miley Cyrus, skuespilleren Gerard Butler og musikeren Neil Young.

Ifølge brancheorganisationen The National Wildfire Suppression Association, som repræsenterer 250 private selskaber, der tilbyder hjælp mod naturbrande, står private selskaber for 40 procent af ressourcerne til at bekæmpe naturbrande i USA.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk