Skraldekrise i Libanon ude af kontrol: Patienter med infektioner indlagt på stribe

Affaldet hober sig fortsat op i Beirut. Folk er for alvor begyndt at blive syge.

På afstand ligner det en skibakke, der snor sig igennem Beirut. Men den enorme, hvide stribe består ikke af sne, men af utallige, stinkende affaldssække.

Affaldet hober sig nu på ottende måned op i Libanons hovedstad, og det er begyndt at have alvorlige konsekvenser. Skræmmende mange borgere bliver indlagt med vedvarende infektioner.

Mange bliver syge af de giftige dampe, der stiger til vejrs, når desperate borgere selv forsøger at brænde affaldet. På et af de lokale hospitaler, har der i år været en stigning på omkring 25 procent af denne type patienter:

- Det er folk, der ikke har været udsat som en forurening som dette. Vi ser et kæmpe udbrud. Det er diarré, opkast og maveonde, som bliver ved og ved og ved, siger lægen Joelle Khadra-Eid fra Sacre Coeur-hospitalet.

Skraldekrisen begyndte, da myndighederne i juli sidste år lukkede en miljøskadelig losseplads, uden at have en plan for, hvad der skulle ske med affaldet dagen efter. Ophobningen af affaldet har gennem længere tid skabt store protester i byens gader, men der er stadig ikke sket det store.

Regeringen forsøgte at skille sig af med skraldet med en eksportaftale med Rusland, som dog faldt på gulvet. Derfor må mange lokale stadig leve med en ulidelig stank omkring deres hjem:

- Vi lider under den vamle stank, og fra fluerne og myggene. Jeg kan ikke åbne døren og få frisk luft. Alle folk hoster, siger en beboer.

Se klip fra Beirut i videoen over artiklen.