Skrappe restriktioner skal redde Tyrkiets turistsæson

Hjemmeskole og lukkede butikker venter endnu en gang tyrkerne, som skal blive hjemme indtil den 17. maj.

En corona-klargjort strand med god afstande mellem solsengene på en strand nær byen Mersin i Tyrkiet i juni 2020. (Foto: KAAN SOYTURK © Scanpix)

Mens flere lande i Europa så småt er begyndt at åbne op i takt med, at flere og flere bliver vaccineret, går det den stik modsatte retning i Tyrkiet.

Her har præsident Recep Tayip Erdogan netop annonceret, at man fra på torsdag lukker hele landet ned helt frem til den 17. maj. Det sker for at bremse smitten i Tyrkiet.

- Mens Europa går ind i en genåbningsfase, bliver vi nødt til hurtigt at få vores tal ned under 5.000 for ikke at blive ladt tilbage. Ellers vil vi stå overfor store omkostninger på alle områder, fra turisme over handel til uddannelse, lød det ifølge al Jazeera fra den tyrkiske præsident.

Tyrkiet kunne mandag tælle mere end 37.000 nye smittetilfælde og 353 dødsfald. Det er et markant fald siden midten af april men fortsat så højt, at landet indtager en global fjerdeplads, når det kommer til antallet af smittede.

Skal blive hjemme

De nye restriktioner træder i kraft klokken 19 lokal tid på torsdag og vil vare helt frem til den 17. maj.

I denne periode vil al rejsen mellem byer kræve officiel tilladelse, skoler vil lukke og i stedet afholde online-undervisning, og der vil blive indført strikse regler for antallet af passagerer på offentlig transport.

Tyrkerne skal samtidig holde sig hjemme, medmindre de skal ud og købe dagligvarer, medicin eller skal til lægen. Visse befolkningsgrupper, som for eksempel sundhedspersonale og folk, der arbejder indenfor fødevarer eller produktion, vil være undtaget reglerne.

Tyrkiets præsident Erdogan offentliggjorde beslutningen om en ny nedlukning efter et møde i parlamentet i går. (Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE © Scanpix)

Helt ude af kontrol

Nedlukningen kommer, efter det tyrkiske samfund rent faktisk var begyndt at åbne gevaldigt op igen efter en lang periode med lukkede skoler, cafeer og restauranter.

Men genåbningen skete, samtidig med at Tyrkiet blev ramt af den nye britiske mutation af coronavirusset, der spreder sig hurtigere end andre varianter. Det fortæller DR's korrespondent i den tyrkiske hovedstad, Istanbul, Michael S. Lund.

- Kombinationen af en omfattende genåbning af samfundet og den nye variant har gjort gjort, at coronavirusset er kommet helt ud af kontrol, så vi nu i flere uger har haft dødstal på omkring 350 i døgnet. Og det er altså det højeste, man overhovedet har set her i Tyrkiet på noget som helst tidspunkt under pandemien, siger Michael S. Lund.

Myndighederne havde ellers håbet på, at vaccineudrulningen og forårets komme kunne have gjort et indhug i smittespredningen, fortæller han.

- Det har bare vist sig ikke at holde. Det skyldes måske også, at man ført og fremmest har brugt en af de kinesiske vacciner, som desværre har vist sig ikke at bremse smitten lige så effektivt som for eksempel de vacciner, man bruger i Danmark.

Turister er undtaget restriktioner

Ifølge Michael S. Lund er den tyrkiske befolkning godt og grundigt trætte af corona-restriktioner. Så trætte faktisk, at de trodser de restriktioner, der allerede nu er i kraft, blandt andet et udgangsforbud i weekenden i Istanbul og reglen om, at ældre og børn kun må opholde sig udenfor fire timer om dagen.

Også de mange mindre virksomheder, som nu må holde lukket i tre uger uden kompensation, har klaget over de nyeste restriktioner.

Men befolkningen må leve med endnu en nedlukning - i hvert fald hvis man vil gøre sig håb om at redde den forestående turistsæson, siger Michael S. Lund.

- Man håber, at hvis man giver corona et gok i nødden med den her meget hårde nedlukning de næste par uger og får smitten helt i bund, så vil turisterne stadig komme til Tyrkiet.

Turister besøger Hagia Sophia-moskeen, en af Istanbuls største seværdigheder, i januar i år. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Tyrkiet har nemlig hårdt brug for de penge, som turisterne lægger i den tyrkiske statskasse - så hårdt faktisk, at man har valgt at undtage turister i Tyrkiet for de restriktioner, der gælder for landets egne indbyggere.

- Alle, der bor i Tyrkiet, skal overholde de her udgangsforbud, men turister kan stadig tage på sightseeing og kigge på monumenter. Det siger lidt om, hvor desperate man er efter turister lige i øjeblikket, siger Michael S. Lund.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk