Skriv en bog - og slip ud af fængsel en måned før

I Rumænien har banditter i habitter fundet ud af at udnytte en lov, der stammer fra kommunismens tid.

Der er ikke adgang til computer i fængsel, så de indsmuglede manuskripter skal kopieres af med blyant på papir. (Foto: Vasiliy Koval)

I Rumænien kan man forkorte sin tid i fængsel, hvis man skriver en bog.

Det har på det seneste givet grobund for en helt ny type litteratur – fængselslitteratur, skrevet bag tremmer.

Fænomenet er blevet udbredt, efter det de seneste år er lykkedes landets anti-korruptions agentur at få skovlen under nogle store fisk; politikere, mediemoguler og store forretningsmænd, der er blevet dømt for korruption og andre former for økonomisk svindel.

Skriver med lynets hast

Det er altså ikke simple lommetyve, der pludseligt er blevet litterære, fortæller Laura Stefan, der er jurist og anti-korruptionsekspert ved tænketanken Expertforum i Bukarest.

- Nu sidder der flere såkaldt pæne borgere i fængsel. De skriver bøger med en hastighed, der vil gøre enhver rigtig forfatter misundelig. Og hvis du ser på kvaliteten i det, der bliver skrevet, så er det altså ikke noget, der bør give nogen fordele, siger Laura Stefan til Orientering på P1.

Loven, der stammer fra kommunismens tid, betyder, at man får en måneds strafnedsættelse for én bog, to måneder for to bøger og så fremdeles. Derudover får man tre dages ’rabat’ for to dages arbejde med en videnskabelig artikel.

Litteratur om store spørgsmål

Laura Stefan forklarer, at disse banditter i habitter har råd til at hyre dyre advokater, som tilsyneladende har fået øje på den litterære mulighed for at forkorte fængselsstraffen for deres klienter.

I fængslet har han tilsyneladende opdaget en litterær åre, for han har skrevet ikke færre end ti bøger, siden han kom i fængsel i 2014, fx en bog om bæredygtig økonomi og en bog med titlen "Hvor er menneskeheden på vej hen".

En af dem er Dan Voiculescu, der er politiker og mediemogul, og som anses for at være en af de rigeste mænd i Rumænien. I 2014 fik han 10 års fængsel for korruption og hvidvask af penge.

I fængslet har han tilsyneladende opdaget en litterær åre, for han har skrevet ikke færre end ti bøger, siden han kom i fængsel i 2014, fx en bog om bæredygtig økonomi og en bog med titlen "Hvor er menneskeheden på vej hen".

En anden er George Becali, der er kendt politiker og forretningsmand, bl.a. ejer han fodboldklubben Steua Bukarest. Han fik for nogle år siden en dom på tre et halvt års fængsel bl.a. for korruption. I sine år i fængsel skrev også han flere bøger - fx en bog om sin fodboldklub, en om sin politiske karriere og en bog, hvis titel på dansk ville lyde noget i retning af "Barmhjertig og frelsende kærlighed".

Kopierer det hele i hånden

Og de rige fanger har ikke kun råd til dyre advokater, de har også råd til at få folk uden for fængslet til at stykke noget sammen, der bare minder lidt om et manuskript – det kan sagtens være kopieret fra hist og pist, fortæller Laura Stefan.

Manuskriptet bliver så smuglet ind i fængslet, hvor fangerne sætter sig til at kopiere det.

- Folk i fængsel har ikke adgang til computer, så de må sidde og skrive det af med blyant på papir, fortæller hun.

Loven bliver nu voldsomt kritiseret i de rumænske medier, fordi mængden af bøger fra fængslerne stiger og stiger, og flere politikere vil have den lavet om, siger Laura Stefan.

- Den måde, loven forvaltes på, er en vittighed. I de næste måneder tror jeg, der vil ske ændringer med loven. Men hvilke ændringer, det må tiden vise, siger Laura Stefan.