Skud i Orlando kom fra udbredt militærriffel

Et af våbnene fra Orlando-massakren er produceret til militæret, men er meget brugt hos amerikanske våbenentusiaster.

En riffel af typen AR-15 bliver langet over disken hos en amerikansk våbenhandler. Våbnet blev oprindeligt fremstillet til den amerikanske hær. (Foto: Brian Blanco © Scanpix)

Da 29-årige Omar Mateen søndag dræbte mindst 50 personer på en natklub i Orlando, var det blandt andet med et våben af typen AR-15.

Våbnet er kendt i USA, hvor det ifølge New York Times er udbredt blandt våbenentusiaster, og særligt entusiaster af den våbentype, der også kaldes angrebsriffel eller stormgevær.

Sådan et våben er halvautomatisk eller fuldautomatisk, hvilket gør skytten i stand til at affyre et højt antal skud på kort tid.

AR-15 er fremstillet i 1950'erne, blev brugt i Vietnam-krigen og er senere udviklet i flere forskellige versioner. Den type, som Omar Mateen brugte i Orlando, er også blevet brugt ved mindst to andre massakrer i USA.

Første gang i 2012, da 26 personer blev dræbt på Sandy Hook Elementary School i Newtown. Anden gang i San Bernardino i Californien, hvor 14 personer blev dræbt i 2015.

Lovligt at købe angrebsrifler

I 1994 forbød Kongressen halvautomatiske våben, men forbuddet blev ophævet i 2004, og det er nu lovligt at købe våbentypen i de fleste stater i USA.

Politiet i Orlando har endnu ikke fortalt, om det våben, der blev brugt på natklubben Pulse, var halv- eller fuldautomatisk, og efterforskerne er stadig ved at finde ud af, hvor mange skud der blev affyret.

Udover AR-15-riflen brugte Omar Mateen også en pistol af mærket Glock under angrebet i Orlando. Begge våben skaffede han ifølge CNN på lovlig vis i ugerne op til skyderiet natten til søndag. Omar Mateen arbejdede som sikkerhedsvagt og blev derfor ikke tjekket lige så grundigt, som andre bliver det, da han købte våbnene.

Barack Obama har i sin tid som præsident forsøgt at stramme våbenlovgivningen, så det bliver sværere for amerikanerne at købe blandt andet halvautomatiske våben, men en magtfuld våbenlobby og politiske modstandere har gjort det svært at få stramningerne igennem.

I januar i år lykkedes det dog for præsidenten at få gennemtrumfet en række mindre stramninger, som blandt betyder, at våbenkøbere skal tjekkes grundigere.