Skudoffer får helt nyt ansigt

For første gang har en mand fået et helt nyt ansigt. Han har både fået ny næse, nye tænder og ny kæbe. Det er ikke sket før, siger læger.

Richard Lee Norris var i 1993 involveret i en skudepisode. Billedet til venstre er før episoden. Billedet til højre er efter hans ansigtstransplantation. (© Scanpix)

37-årige Richard Lee Norris fra USA har det godt efter den mest omfattende ansigtstransplantation nogensinde. Han har faktisk fået et helt nyt ansigt, hvor han både har fået ny kæbe, nye tænder og en ny næse. Det skriver the Guardian.

I femten år har Richard Lee Norris levet i skjul eller båret maske, efter han var indblandet i en skudepisode i Virginia i USA i 1993. Han har handlet ind om aftenen og gjort alt, hvad han kunne for at undgå at blive set.

I sidste uge fik han en fuld ansigtstransplantation, der tog 36 timer. Og det er den længste og mest omfattende ansigtstransplantation nogensinde. Allerede for et par dage siden begyndte Richard Lee Norris at kunne mærke sit ansigt, barbere sig og børste tænder.

Lugtesans tilbage

Og det er ikke kun ansigtsformerne, Richard Lee Norris har fået tilbage. Han er også begyndt at kunne bruge sin næse til at lugte med igen. Det har han ellers ikke været i stand til i 15 år.

Det er én donor der har givet Richard Lee Norris både kæbe, tænder og næse. Hans familie har ønsket, at donoren forbliver anonym, og det har lægerne respekteret.

Læger verden over har kun udført ansigtstransplantationer på den her måde 22 gange inden, de opererede Richard Lee Norris. Den første fulde ansigtstransplantation blev udført i Frankrig i 2005.

Facebook
Twitter