Skudt i ryggen syv gange: Video af brutal anholdelse fører til nye protester i USA

Betjente er sendt på orlov, mens sagen undersøges.

Urolighederne førte blandt til påsatte brande foran retsbygningen i Kenosha, Wisconsin. (Foto: Mike De Sisti © Scanpix)

Han går rundt om køleren på bilen og er på vej ind ad bilens fordør, da de første skud bliver affyret.

Sådan starter en video med en sort mand, der søndag blev skudt i ryggen mindst syv gange af politibetjente i byen Kenosha, Wisconsin. Han befinder sig nu på hospitalet og er i kritisk tilstand, oplyser det lokale politi.

De involverede betjente er efterfølgende blevet sendt på orlov, mens Wisconsins anklagemyndighed undersøger sagen.

Videoen af den voldsomme skudepisode har skabt opsigt på sociale medier, og natten til mandag var byen præget af uroligheder, der næste morgen endnu kunne spores i bybilledet.

Bilruder var blevet smadret, restauranter var brændt ned, og på domhuset var der blandt andet skrevet 'Fuck politiet' med graffiti.

  • Borgere i Kenosha vågnede op til en by præget af nattens uroligheder. (Foto: scott olson © Scanpix)
  • Der var blandt andet sat ild til biler, varevogne og lastbiler. (Foto: scott olson © Scanpix)
  • Det samme skete for restauranten her, hvor også vinduerne blev ødelagt. (Foto: TANNEN MAURY © Scanpix)
  • Ifølge AP så politiet sig nødsaget til at benytte tåregas mod de fremmødte demonstranter. Her ses politiet foran det lokale domhus dagen derpå. (Foto: scott olson © Scanpix)
  • Skolen her, som ligger tæt på domhuset, hvor urolighederne blandt andet stod på, valgte at beklæde vinduerne med træplader. (Foto: scott olson © Scanpix)
  • 'De dræber os, fordi de frygter os. Æret være de døde', står der skrevet på domhuset. (Foto: TANNEN MAURY © Scanpix)
1 / 6

Politi var kaldt ud til husspektakel

Skudepisoden skete omkring klokken 17 lokal tid søndag, da betjente blev kaldt ud til en anmeldelse om husspektakel. Politiet oplyser ikke i pressemeddelelsen, hvad der resulterede i, at manden blev skudt. Men de skriver, at betjentene ydede førstehjælp, inden manden blev bragt til hospitalet.

Den sårede er siden blevet identificeret som Jacob Blake.

Videoen, der indeholder stærke billeder, er blevet delt af både lokale og nationale medier.

Videoen har affødt vrede reaktioner på Twitter, blandt andet fra borgerretsadvokaten Benjamin Crump, der har delt et billede af skudofferet Jacob Blake sammen med hans børn.

- Det her er 29-årige Jacob Blake. Han blev skudt flere gange i ryggen af politiet i Kenosha efter at have afbrudt et slagsmål, skriver han.

Benjamin Crump er kendt for at repræsentere familierne til Ahmaud Arbery, Breonna Taylor og George Floyd - alle tre sorte amerikanere, der mistede livet under en anholdelse.

Milwaukee Bucks, det lokale basket-hold, har også kommenteret på episoden og skrevet en direkte bøn for Jacob Blake.

- Bucks organisationen beder for Jacob Blake. Vi tænker på hans familie og venner, står der blandt andet.

Siden foråret, hvor den sorte amerikaner George Floyd døde under en anholdelse, har racedebatten i USA udviklet sig på ny. I flere uger efter hans død var amerikanske byer såvel som flere storbyer verden over præget af demonstrationer under sloganet 'Black Lives Matter'.

I USA er demonstrationerne blevet set som de største, siden borgerrettighedslegenden Martin Luther King Jr. blev skudt i 1968.

Tidligere fremgik det fejlagtigt af denne artikel, at den sorte mand, der blev skudt i ryggen af politiet, hedder James Blake. Han hedder Jacob.