Skuespilleren Bill Cosby skal i fængsel for overgreb på kvinde

Tv-stjernen bliver kaldt en 'voldelig seksualforbryder' og skal mindst tre år bag tremmer.

Den 81-årige amerikanske komiker og skuespiller Bill Cosby er blevet idømt tre til ti års fængsel for tre seksuelle overgreb begået mod en kvinde for 14 år siden.

Det har en domstol i delstaten Pennsylvania afgjort, skriver flere internationale medier.

Forud for domsafsigelsen afgjorde dommeren, at Bill Cosby skal klassificeres som en 'voldelig seksualforbryder'.

Det betyder, at han skal gå i 'livslang' behandling, løbende melde sig til myndighederne og resten af livet vil stå i et særligt register over sexforbrydere, så skoler og naboer kan se, at der bor en sådan forbryder i nærområdet.

Ifølge CNN vil Bill Cosbys forsvarsadvokater anke dommen.

Har siddet i husarrest

Bill Cosby har under sagen nægtet sig skyldig i overgrebene.

Han blev dog allerede i april kendt skyldig i at have forgrebet sig seksuelt på kvinden ved navn Andrea Constand, som han ifølge sigtelsen først havde bedøvet i sit hjem tilbage i 2004.

- Bill Cosby tog mit smukke, sunde og unge sind og knuste det, har Andrea Constand udtalt.

Anklageren havde krævet mellem fem og ti års fængsel.

Bill Cosbys forsvarsadvokater havde under retssagen argumenteret for, at han på grund sin høje alder og blindhed skulle afsone i husarrest og ikke i et almindeligt fængsel, men det har dommeren ikke taget hensyn til.

- Ingen er hævet over loven, og ingen bør behandles forskelligt eller uforholdsmæssigt, sagde dommeren.

Siden han blev kendt skyldig i foråret, har Cosby siddet i netop husarrest i sit hjem i Cheltenham, Pennsylvania.

Sagen kort

  • Bill Cosby var i mange år kendt som "Amerikas far" på grund af sin rolle i tv-serien 'The Cosby Show' - i Danmark hed serien 'Cosby og co.'- hvor han spillede familiefaren Cliff Huxtable.

  • Men det begyndte for alvor at gå ned ad bakke i november 2014, da adskillige anklager om seksuelle overgreb begyndte at dukke op.

  • I alt har over 60 kvinder anklaget Cosby for overgreb, der ifølge beskyldningerne har stået på siden 1960'erne.

  • Den tidligere supermodel Janice Dickinson, samt skuespillerene Louisa Moritz og Carla Ferrigno er blandt dem, der er stået frem med anklager mod Cosby.

  • Mange af kvinderne har fortalt enslydende historier om, at de blev bedøvet, inden de blev udsat for seksuelle overgreb.

  • Men anklagerne kan ikke prøves i retten, for de i juridisk forstand er forældede - pånær overgrebet på Andrea Constad.

  • Derfor er dagens dom kun for de overgreb, som Cosby begik mod Andrea Constad.

Andrea Constands anmeldelse af Bill Cosby er den eneste af de mange anklager mod ham, som er endt med en decideret retssag - eller rettere: to retssager.

Den første fandt sted sidste år, hvor juryen ikke kunne blive enige om skyldsspørgsmålet. Dengang fik anklagemyndigheden kun lov til at bruge en enkelt af de andre kvinder, der anklager Coby for overgreb, som vidne.

I denne retssag afgav fem af kvinderne forklaring. Samtidig spillede det ifølge analytikere formentlig en rolle, at #MeToo-bevægelsen i mellemtiden var blevet et globalt fænomen.

Cosby er således den første berømthed, som er blevet dømt, siden bevægelsen opstod.

Anklagemyndigheden og forsvaren blev i går enige om at slå de tre overgreb mod Andrea Constad sammen til ét anklagepunkt, skriver Ritzau.

Det betød, at den maksimale straf, som Cosby kunne få, gik fra 30 års fængsel til 10 år.

Facebook
Twitter