Skuffede briter efter ny lockdown: 'Det føles, som om jorden ryster under dig'

For tredje gang på under et år skal briterne nu holde sig hjemme, efter lockdown trådte i kraft fra midnat.

Ren frustration.

Så simpelt kan det vel egentlig formuleres, når det handler om de mange følger, spredningen af coronavirus har medført.

Det gælder ikke mindst for ægteparret Waywell. De mange restriktioner og nye udmeldinger fra myndighederne vækker bekymring hos Mike Waywell, der ejer fitnesscenteret Steel Habitat i Liverpool i England, hvor en ny lockdown trådte i kraft fra midnat.

- Det er hele usikkerheden. Skal vi arbejde, skal vi til at levere online? Jeg anerkender, at det må være vanskeligt at håndtere på øverste niveau, men det er også svært på alle andre niveauer, siger han.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, annoncerede i aftes landets tredje lockdown med få timers varsel.

Men hvis ikke det nationale sundhedsvæsen (NHS) skal lægges ned, er briterne nødt til at handle nu, lød det den skrappe advarsel på en dag, hvor hospitalerne behandlede flere end 26.600 covid-patienter. Markant flere end i foråret.

- Selvom jeg vidste, det var det, han ville sige, er det bare...Det slider på dig, fordi alting er så usikkert. Det føles som om, jorden ryster under dig. Man må bare forsøge at komme videre, siger kosmetologen Leigh Waywell.

Det er den hastige spredning af den nye virusvariant, kaldet N501Y (eller B.1.1.7), som har fået ikke bare England, men også Skotland til at indføre nye hårde restriktioner, som indtil videre varer frem til midten af februar. Virusvarianten har også fået de danske myndigheder til at skærpe blandt andet forsamlingsforbuddet og kravet om større afstande.

Johnson giver garanti om skolemad

Restriktionerne i England og Skotland betyder, at folk kun må forlade deres hjem, hvis det er strengt nødvendigt såsom ved lægebesøg, indkøb, motion eller hvis ens arbejde ikke kan udføres på anden vis.

Det betyder også, at stort set alle forældre i aftes pludselig skulle finde en løsning for deres børns skolegang - og ikke mindst skolemad.

For tidligere har regeringen fået kritik for, at når skolen bliver sløjfet, ryger også mange særligt fattigere børns mulighed for det frokostmåltid, der følger med. Men den er sikret i denne omgang, lød det fra premierministeren.

- Regeringen er nødt til at gøre, hvad den ikke formåede at gøre i sommer. Den skal forberede fjernundervisning. Den skal sikre, at børnene får mad derhjemme, at der bliver passet på dem, siger Mary Bousted, der er generalsekretær i foreningen for National Undervisning.

For forældre som George Steve Sisson fra Liverpool venter der forude nogle krævende uger, hvor han selv skal undervise sin søn.

- Ja, det er mere udfordrende for os at forsøge at jonglere et arbejdsliv og hjemmeskoling, men man er bare nødt til gøre tingene lidt anderledes, siger han.

Den britiske regering håber på at have vaccineret omkring 13 millioner mennesker midt i februar.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter