Skuffede indvandrerkritiske svenskere om regeringsplaner: 'Idiotisk'

Sverigedemokraterne kommer sandsynligvis til at stå uden for indflydelse, hvis ny regeringsplan bliver en realitet.

Maria Blaiton (t.v.), Mats Jepsson og Tomas Carlsson håber, at det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne vil få mere indflydelse efter næste valg. (© (C) DR Nyheder)

Omkring fire måneder efter valget i Rigsdagen, er der nu udsigter til en ny svensk regering.

Et flertal i Centerpartiet har besluttet sig for at bakke op om socialdemokraten Stefan Löfven som statsminister.

Det oplyser partilederen i Centerpartiet Annie Lööf ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Afgørelsen i Centerpartiets ledelse danner grundlag for en regeringskoalition mellem Socialdemokraterne, Centerpartiet, De Liberale og Miljøpartiet med Löfven som statsminister.

Det betyder samtidig, at det højreorienterede parti Sverigedemokraterne ser ud til at stå uden for væsentlig indflydelse. Og det er på trods af, at partiet fik 17,6 procent af stemmerne ved valget.

'Helt idiotisk'

DR Nyheder talte i dag med svenskere på gaden i byen Sjöbo, hvor 40 procent stemte på Sverigedemokraterne. De er skuffede over, at partiet tilsyneladende bliver sat uden for indflydelse.

- Det er helt idiotisk. Vi har ikke et demokrati i Sverige, hvis man udelukker næsten 20 procent af folket, siger Mats Jepsson, der er skovarbejder og jæger.

Mats Jepsson, jæger og skovarbejder, kalder det 'idiotisk', at Sverigedemokraterne bliver holdt uden for indflydelse.

Han mener, at offentlige institutioner som skoler og hospitaler lider under, at der skal afsættes store økonomiske ressourcer til at håndtere indvandringen.

- Jeg synes, at der er brug for en forandring i Sverige. Vi kan ikke tage hele verden ind - vi har ikke råd til det. De fleste af os, der stemmer Sverigedemokraterne, er almindelige svenske arbejdere, der synes, at børn og pensionister skal have det godt, og at skoler og sygehuse skal fungere, siger Mats Jepsson.

En anden svensker, Maria Blaiton, peger også på indvandringen som hovedårsag til, at hun har stemt på Sverigedemokraterne.

- Jeg synes, vi har fået alt for mange illegale indvandrere ind i løbet af det sidste år. Når vi ser svenskere sove på bænke, og folk på sygehuse, der knap kan overleve, så tager vi hånd om for mange, siger Maria Blaiton, der er langtidssygemeldt.

Maria Blaiton, langtidssygemeldt, vil have bremset den illegale indvandring i Sverige.

Hun håber på, at Sverigedemokraterne vil få mere indflydelse efter næste valg.

- De får jo ingen indflydelse nu, men det tror jeg, at de vil få efter næste valg. Og nu får vi jo en regering efter fire måneder, så vi skal nok ikke klage, tilføjer Maria Blaiton.

Frosset ude

Hun mener, at Sverigedemokraterne bliver frosset ude, fordi de er stemplede som racister.

- Det er blevet stemplet som et racistisk parti, og det er svært at ændre på.

Pensionist Tomas Carlsson stemte også på Sverigedemokraterne som en 'protestløsning' mod det, der er sket i Sverige.

- Der er ikke andre partier, der forsøger at stoppe indvandringen, siger Tomas Carlsson.

Tomas Carlsson, pensionist, har stemt på Sverigedemokraterne som en 'protestløsning'.

Fredag enedes Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Centerpartiet og De Liberale om et udkast til en regeringsaftale. Centerpartiet og De Liberale har ellers hidtil været en del af en borgerlig alliance sammen med De moderate og Kristendemokraterne.

På et pressemøde i Rigsdagen har Centerpartiets leder Annie Lööf tidligere udtalt, at det har været vigtigt for partiet at holde yderfløjspartierne Sverigedemokraterne og Venstrepartiet uden for indflydelse i svensk politik.

Facebook
Twitter