Skuffet Putin: Fik intet formelt møde med Trump

Forholdet mellem USA og Rusland er stadig i krise, siger Putin til russiske medier.

Putin og Trump mødtes kun kort i forbindelse med APEC-mødet i Vietnam. (Foto: Jorge Silva © Scanpix)

Ruslands præsident Vladimir Putin er skuffet over, at han ikke har fået et en-til-en-møde med USA's præsident, Donald Trump, nu hvor de begge er i Vietnam.

Ifølge russiske medier har Vladimir Putin sagt, at det viser, hvordan forholdet mellem USA og Rusland "endnu ikke er kommet videre fra sin krisetilstand".

Fredag og lørdag er lederne fra en række Stillehavsnationer og asiatiske lande - deriblandt USA og Rusland - mødtes til det økonomiske topmøde APEC i den vietnamesiske by Da Nang.

Men her blev der ikke tid til noget formelt eksklusivt møde mellem Putin og Trump. Det var ellers forventet fra flere sider.

- I forhold til et møde med Putin, så har der aldrig været et bekræftet møde. Der kommer ikke til at være et møde, da det ikke kan lade sig gøre i forhold til deres kalendere, forklarede talsmanden i Det Hvide Hus, Sarah Sanders, fredag.

De to præsidenter fik dog tid til et par korte udvekslinger, som også har fået mediernes opmærksomhed.

Spørgsmål om Ruslands indblanding provokerer

Senest er det kommet frem, at Trump har citeret Putin for at sige, at han føler sig hånet på grund af beskyldningerne om Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

- Du kan kun spørge et vist antal gange... Han sagde, at han overhovedet ikke havde blandet sig i vores præsidentvalg, sagde Donald Trump ifølge BBC.

Senere afviste Putin selv anklagerne om, at Rusland skulle have blandet sig i valget gennem kontakter i Donald Trumps kampagnestab.

Donald Trumps tidligere kampagneleder Paul Manafort sidder eksempelvis lige nu i husarrest, anklaget for konspiration mod USA.

- Alt om den såkaldte "sag" i USA er et udtryk for fortsatte indenrigspolitiske problemer i USA, sagde Putin.

Putin benyttede også anledningen til at advare USA i sagen om RT (tidligere Russia Today), den russiske engelsksprogede tv-kanal, som finansieres af den russiske regering. Det amerikanske justitsministerium pålagde i denne uge kanalen at registrere sig som en udenlandsk agent.

- At angribe vores medier i USA er uden tvivl et angreb på ytringsfriheden, sagde Putin og lovede, at "angrebet" ville blive gengældt fra Ruslands side.

Sammen om at bekæmpe IS

Lørdag kom Putin og Trump til gengæld også med en fælles erklæring om, at de er enige om at fortsætte den fælles bekæmpelse af Islamisk Stat i Syrien.

De var enige om, at der ikke findes nogen militær løsning på konflikten i Syrien, men at de vil fortsætte med at bekæmpe Islamisk Stat gennem en fælles politisk indsats.

- Det vil redde enorme mængder af liv, sagde Donald Trump om indsatsen.

Desuden understregede både Putin og Trump Syriens suverænitet, uafhængighed og territoriale integritet.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, og hans amerikanske modpart, Rex Tillerson, holdt også et kort møde lørdag op til topmødet i Da Nang.

Hvad den fælles politiske indsats i Syrien præcist går ud på, hersker der stadig usikkerhed om.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk