Skuffet republikaner: 'Hele Trump-regeringen drukner i skandaler'

Kernevælgerne støtter dog deres præsident, lyder vurderingen fra en ekspert.

Det kan mærkes i meningsmålingerne, at Donald Trump på det seneste har været involveret i flere dårlige sager. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

- Det, der foregår lige nu, er præcis, hvad jeg forventede ville foregå, da Trump blev valgt.

Sådan lyder vurderingen fra Matthew Daily, da DR Nyheder fanger ham på telefonen fra Midtvesten for at få en republikansk vælgers reaktion på de seneste dramatiske dage for præsident Trump.

Den 42-årige amerikaner bor i den lille by LaSalle i delstaten Illinois og identificerer sig som liberal republikaner. Han er mildest talt ikke stolt over sagerne, som klistrer sig til den republikanske præsident i øjeblikket.

- Hele regeringen drukner i skandaler, siger Matthew Daily.

- Det er, hvad jeg efterhånden har lært at forvente af Trump. Hans opførsel trækker for meget opmærksomhed, siger han om præsidenten.

Trods det politiske stormvejr er det dog ikke til at sige, om skandalerne vil gøre alvorlig skade på det republikanske parti, mener han.

Kernevælgerne tror på ham

Tirsdag blev præsidentens tidligere kampagneleder, Paul Manafort, kendt skyldig i økonomisk kriminalitet, mens Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, erklærede sig skyldig i skattesnyd.

Matthew Daily siger, at det er svært at vide, hvad der er sandheden i de verserende skandaler.

- Men når Trump har valgt at omgive sig med så mange kriminelle, er det svært at tro på, at han er en troværdig person, siger den 42-årige amerikaner.

Trods skandalerne er det dog ikke til at sige, om det vil give store problemer for det republikanske parti ved midtvejsvalgene i november, mener amerikaneren.

- For nogle år siden ville jeg have sagt, at vi kommer til at ende med et flertal til demokraterne i både kongressen og senatet, siger han.

- Men under det republikanske primærvalg var Trump mest af alt en joke for mig. Men så mange mennesker ser ud til at overse og tilgive ting hos ham, der i fortiden ville have tilintetgjort en politiker, lyder vurderingen fra den 42-årige, der til daglig driver et lille renoveringsfirma.

- Det er årsagen til, at præsident Trump har angrebet medierne siden dag et. Han har overbevist sine kernevælgere om, at uanset hvad medierne siger om ham, så er det løgn.

Vælgerne er utilfredse

Sagerne er uden tvivl problematiske for præsident Trump, lyder vurderingen fra Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

- Det er ikke gode tider for hverken Trump eller republikanerne, siger han til DR Nyheder.

Han peger på, at præsidenten overordnet set ligger dårligt i meningsmålingerne, hvor 42 procent mener, at han klarer sig godt, mens 53 mener, at han klarer sig dårligt.

Han har dog stadig støtte fra omkring 80 procent af de republikanske kernevælgerne, siger professoren.

- Det gør, at hans egne vælgere ikke er ved at trække gulvtæppet væk under ham endnu, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Støtten skyldes en kombination af flere ting, siger han. For det første er det republikanske vælgerkorps relativt loyale over for deres parti og deres leder. Derudover vil mange republikanere forsøge at finde andre forklaringer på, hvorfor deres leder bliver angrebet, lyder vurderingen.

Præsident Trump skal dog ikke forvente, at vælgerne vil bakke ham op uanset hvad. Støtten vil svinde ind, hvis der kommer beviser på bordet, der inkriminerer præsidenten, lyder det fra Peter Kurrild-Klitgaard.

Facebook
Twitter