Skyderi i Tyskland: Antisemitisk gerningsmand live-streamede angreb

Den formodede gerningsmand bag drabene på to personer, havde angiveligt højreekstreme motiver.

En politimand står vagt foran Neue Synagoge i Berlin efter angrebet i Halle. Men sikkerheden omkring den jødiske højtid Yom Kippur har slet ikke været god nok, lyder det fra de jødiske samfund. (Foto: CHRISTOPH SOEDER)

En mand og en kvinde har i dag mistet livet i et skudangreb i den tyske by Halle.

Politiet har indtil videre anholdt en formodet gerningsmand - en 27-årig tysk mand, skriver medierne Der Spiegel, Bild og ARD.

De første meldinger om skyderiet kom ved middagstid, da et kebabhus og en jødisk synagoge i Paulus-kvarteret i Halle blev angrebet. Gerningsmanden tog efterfølgende flugten og smed en håndgranat på en jødisk kirkegård.

Et skyderi fandt kort tid efter sted i landsbyen Landsberg uden for Halle. Det vides fortsat ikke, om der en sammenhæng mellem de to skyderier.

Streamede angreb

Den formodede gerningsmand live-streamede angrebene på synagogen og kebabrestauranten på streaming-platformen Twitch. Det bekræfter platformen over for nyhedsbureauet Reuters.

Streamingvideoen er ikke længere tilgængelig, men ifølge Der Spiegel peger gerningsmandens ytringer på et højreekstremt motiv.

ARD har også set videoen og beskriver, at den formodede gerningsmand blandt andet erklærer, at han ikke tror på holocaust og at han beundrer Christchurch-morderen, der stod bag drabene på 51 mennesker på New Zealand i marts. Også han live-streamede sine angreb.

Angrebet har ramt tyskerne hårdt. Det skriver Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, på Twitter:

- Vi er alle nødt til at kæmpe imod antisemitisme i vores land. Mine tanker er med de døde og sårede, deres pårørende og politiet i disse vanskelige timer, skriver han.

Forsøgte at skyde dør ind

Den 27-årige var angiveligt iført camouflagetøj og tungt bevæbnet, da han ved middagstid forsøgte at tiltvinge sig adgang til synagogen ved at skyde på dørene.

Det fortæller formand for det lokale jødiske samfund Max Privorozki til den tyske avis Bild.

- Vi kunne se på kameraovervågningen i vores synagoge, at en stærkt bevæbnet mand med en stålhjelm og gevær forsøgte at skyde dørene ind, siger han.

Da det ikke lykkedes at skyde dørene op, begyndte gerningsmændene at skyde på gaden, hvor en kvinde mistede livet.

  • Politiet har afspærret et større område i det centrale del af Halle i det østlige Tyskland. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Politiet tjekker biler på vejene omkring Halle. (Foto: CLEMENS BILAN)
  • Efter godt tre timer blev de mellem 70 og 80 jøder evakueret i busser fra synagogen. (Foto: FABRIZIO BENSCH)
  • Politiet har siden klokken 13 været massivt tilstede i Halle. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Politimænd undersøger en jødisk kirkegård tæt ved synagogen. (Foto: SEBASTIAN WILLNOW)
  • En robot arbejder uden for synagogen i Halle. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE)
1 / 6

Det er især timiningen for skyderiet, der har fået flere til at spekulere i, om angrebet var motiveret af antisemitisme.

Synagogen i Halle var nemlig fyldt med 70-80 mennesker i anledning af den jødiske højtid Yom Kippur.

Tirsdag og onsdag er de helligste dage i jødedommen, Yom Kippur, der betyder ”forsoningsdagen”. Det er en dag, hvor jøder bekender og får forladelse for deres synder via et døgn med faste og intensiv bøn.

Også FN's generalsekretær, António Guterres, har kraftigt fordømt handlingen i Halle. Guterres vurderede hændelsen som "endnu en tragisk demonstration af antisemitisme," udtaler en FN-talsmand ifølge mediet MDR.

Politiet har hverken be- eller afkræftet, at der skulle ligge et antisemitisk motiv bag skyderierne, men indenrigsminister Horst Seehofer siger onsdag aften, at "i henhold til det, vi ved nu, må vi antage, at det i det mindste er et antisemitisk angreb."

Kritik af politiet

Synagoger i byerne Dresden og Leipzig bevogtes nu af politiet, skriver Der Tagesspiel.

Men landets synagoger burde have været under politiets beskyttelse allerede inden skyderiet, lyder det nu fra de jødiske samfund i Tyskland.

- Angrebets brutalitet overgår alt, hvad der er sket i de senere år og er et stort chok for alle jøder i Tyskland. At synagogen i Halle ikke blev beskyttet af politiet på en helligdag som Yom Kippur er skandaløst. Denne uagtsomhed har nu hævnet sig bittert, udtaler Josef Schuster, der er præsident for det centrale råd for jøder i Tyskland ifølge Bild.

Også indeni synagogen i Halle oplevede man politiets indsats som utilstrækkelig.

- Politiet var for sent på stedet. Det tog mindst ti minutter, efter at jeg ringede til og sagde, at der var et væbnet angreb på synagogen, siger Max Privorozki fra Halles jødiske samfund.

Se den formodede gerningsmand affyre skud på gaden uden for synagogen i Halle:

FacebookTwitter