Skyderi på russisk skole: Børn sprang ud af vindue for at undslippe gerningsmand

Mindst otte personer er dræbt efter skoleskyderi. 22 børn og lærere er indlagt.

En forælder omfavner et barn efter det voldsomme skoleskyderi i byen Kasan i det sydlige Rusland. (Foto: © MAX ZARECKIY, Scanpix)

Mindst syv skolebørn og en lærer er i dag blevet dræbt i et skyderi på en folkeskole i byen Kasan i det sydlige Rusland.

Ifølge politiet gik en 19-årig gerningsmand ind på skole nummer 175 tirsdag morgen og åbnede ild mod børnene. De gik alle i 8. klasse.

Da skyderiet fandt sted, befandt flere end 700 personer sig på skolen. Her blev gerningsmanden anholdt, og han er nu tiltalt for massemord.

Skolen, hvor angrebet fandt sted, ligger i den russiske by Kasan. Det er Ruslands femtestørste by og ligger omkring 800 kilometer øst for Moskva

To børn omkom, da de sprang ud af et af skolens vinduer for at undslippe gerningsmanden. Mindst 18 børn og fire lærere er nu indlagt til behandling på et hospital. Seks af de indlagte børn er i kritisk tilstand.

Skolen ligger i byen Kasan, der er hovedstad i republikken Tatarstan i det sydlige Rusland, omkring 800 kilometer øst for Moskva.

- Det er en frygtelig tragedie. For republikken, for landet. Vi er så kede af det, der er sket, siger præsidenten i Tatarstan, Rustam Minnikhanov.

Tidligere elev

Gerningsmanden var ifølge myndighederne en tidligere elev, der gik ud af skolen i 2017. Hans motiv er endnu ukendt.

I morges lagde den 19-årige formodede gerningsmand en meddelelse på beskedtjenesten Telegram, forklarer DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer:

- Her skrev den 19-årige, at han vil skyde et stort antal mennesker og derefter sig selv. Derudover kan man høre ham sige i en video, hvor han bliver afhørt, at han hader alle. Der er derfor meget, der tyder på, at han er den skyldige, siger Matilde Kimer.

Politi og ambulancer foran skole nummer 175 i Kasan i Rusland. (Foto: © ROMAN KRUCHININ, Scanpix)

Putin vil stramme våbenlov

Den 19-årige gik til angreb med et skydevåben, som han havde våbentilladelse til.

Ruslands præsident Vladimir Putin har nu beordret myndighederne til at stramme våbenlovningen for private ejere.

- Præsidenten kondolerer dybt til de pårørende til de børn, der blev dræbt af gerningsmanden. Putin ønsker de sårede skolebørn en hurtig og god bedring, udtaler Putins talsperson.

Skoleskyderier hører heldigvis til sjældenhederne i Rusland. I 2018 dræbte en 18-årig studerende 19 personer og sårede 70 på et universitet på Krim-halvøen, der blev annekteret af Rusland i 2014, inden han skød sig selv.

Ordensmagten og redningsfolk har været massivt til stede, siden skolen blev forvandlet til et gerningssted: