Skyderier i Stockholm: 'Jeg kan blive skudt, når jeg går med hunden'

I 2017 har der været 17 skudepisoder i Stockholm. Alene de seneste to dage er fem personer blevet dræbt.

Det bekymrer mig, at jeg kan blive skudt, når jeg går med hunden, siger Vanesa Gierczaq. (© (c) DR)

Den svenske hovedstad Stockholm er hårdt plaget af skudepisoder.

Sent i aftes døde en 26-årig bandeleder og et 20-årigt bandemedlem fra banden Løverne, efter de var blevet skudt i hovedet på klos hold i deres bil.

Episoden fandt sted i boligområdet Kista og er blot den seneste af mange skyderier i Stockholm. Bare de seneste to dage er fem personer blevet dræbt.

Og de mange skyderier bekymrer borgerne i det ellers idylliske område Kista.

- Det er tragisk, for det her er et ret fint område. Det er et rart sted at bo, og jeg trives her. Men jeg føler mig ikke tryg længere, og derfor flytter jeg, fortæller Cherie Sharifan, der har boet i Kista i 11 år.

Bliver værre og værre

Antallet af skuddræbte er steget voldsomt de seneste år. Sverige er nu er det land i Norden, hvor flest bliver dræbt af skud per indbygger. I 2016 kostede skud 45 personer livet

Værst er det i Stockholm, hvor der bare i år har været 17 skudepisoder. 7 er endt med drab.

- Jeg begynder at blive bange. Jeg troede ikke, at det ville ske i dette område. Men der kommer mere og mere, og jeg er bange nu, siger den 17-årige gymnasieelev Vanesa Gierczaq.

Bander i konflikt

Det seneste drab er ifølge politiet en del af de mange bandeopgør, der plager Stockholm i øjeblikket. Der er i øjeblikket 12 verserende bandekonflikter i Stockholm. Gårsdagens er angiveligt en konflikt mellem Løverne, som de to dræbte var en del af, og Broderskabet.

Og bandekonflikterne får en stor del af skylden for Cherie Sharifans beslutning om at flytte fra Kista.

- Jeg flytter på grund af al volden. Der har været rigtig meget af det på det sidste. Og det er ubehageligt at vide, at der går folk rundt med våben og kan skyde.

En så simpel ting som at gå en tur med hunden er en udfordring i øjeblikket i Stockholm, fortæller 17-årige Vanesa Gierczaq.

- Det bekymrer mig, at jeg kan blive skudt, når jeg går med hunden. Det må stoppe det her.

I indslaget fra TV Avisen 18.30 kan du høre borgerne fortælle om deres bekymringer efter de mange skyderier: