Skydevåben er en del af amerikanernes corona-'survival kit'

Coronavirus truer amerikanernes hverdag. Som konsekvens hamstrer de både toiletpapir og geværer.

28 millioner amerikanere har ikke en sundhedsforsikring. De står derfor uden hjælp, hvis de bliver ramt af coronakrisen.

En væg, hvor der før var våben fra gulv til loft, er nu helt tom.

Det er virkeligheden hos våbenhandleren Andrew Raymond i den amerikanske delstat Maryland.

Hans forretning har været yderst velbesøgt, siden det gik op for amerikanerne, at coronavirusset nu for alvor har spredt sig i USA.

- Det hele handler om at være fuldstændig uafhængig af andre. Det er en del af vores kultur, siger våbenhandleren Andrew Raymond.

Ankomsten af det det nye coronavirus har som herhjemme og flere dele af verden betydet en ny virkelighed for amerikanerne. Med ét er deres hverdag, helbred og indtægt truet.

Pistoler kommer frem ved krisetider

Antallet af smittede i USA stiger med en stejl kurve, og i skrivende stund har landet over 55.000 registrerede tilfælde.

Den 12 marts erklærede præsident Donald Trump national nødsituation på grund af virusset, og siden har fabrikker, restauranter og butikker holdt lukket.

Det påvirker ikke blot landets økonomi, men også mindst 32 millioner amerikanere, der vil stå uden indkomst eller sygedagpenge, hvis de bliver syge eller sent hjem på grund af coronakrisen.

Næsten halvdelen af amerikanerne lever også med en virkelighed, hvor de ikke har 3.000 kroner på deres bankbog til uforudsete udgifter. Oveni har USA ikke et socialt sikkerhedsnet, der kan træde til, hvis fyresedlen lander på ens plads og man i værste fald må forlade sit hjem.

Det stigende våbensalg giver derfor et fingerpeg på amerikanernes sindstilstand i en krisetid. For det er netop i de situationer, at amerikanerne nærmest har tradition for at bevæbne sig.

- Sådan er Amerika. Også fordi demografien ændre sig, glemmer folk, hvad Amerika i virkeligheden er, siger Andrew Raymond.

Frygter hævn

Twitter kan man finde billeder af køer ude foran våbenforhandlere rundt om i landet. I kommentarsporet kan man dog også læse beskeder for folk, der ikke forstår logikken bag at anskaffe sig et våben netop nu.

Men interessen er en realitet, og for mange amerikanere er et våben lig med den forskning, de ikke har.

Hos Andrew Raymond mærkede han den stigende interesse for tre uger side, da en række kinesere ville købe pistoler.

- Vi hørte, at de frygtede hævn, hvis det løb løbsk, mindes han.

Helt nye kunder

Kort tid efter de mange kinesiske kunder var forbi, begyndte amerikanere også at komme. En del af kunderne delte et særligt kendetegn. De havde aldrig ejet et våben før.

- Vi har haft mange førstegangskøbere. De frygter militær undtagelsestilstand, udgangsforbud eller mangel på mad. Hvad gør deres naboer, hvis de løber tør for mad? Hvad kan de så finde på?, siger Andrew Raymond.

Våbenforretninger i blandt andet Californien, New York, Washington, Alabama og Ohio har også oplevet et stigende antal førstegangskøbere, skriver The New York Times.

Det er DR’s korrespondent i USA, Steffen Kretz, som har besøgt Andrew Raymond i Maryland. Du kan danne dit eget indtryk af situationen i videoen i toppen af artiklen eller se hele indslaget i ugens Horisont på DRTV.

Facebook
Twitter