Skyhøje leveomkostninger vil påvirke israelsk valg

Mange israelere er vrede på premierminister Benjamin Netanyahu på grund af stigende leveomkostninger

Israelske passagerer i en bus med en valgplakat for premierminister Benjamin Netanyahu. Han risikerer at blive straffet af vælgerne ved valget 17. marts. Mange er vrede over de stigende boligpriser og høje leveomkostninger. (Foto: © Menahem Kahana, Scanpix)

Fem dage før parlamentsvalget i Israel tyder meget på, at mange vælgere vil straffe premierminister Benjamin Netanyahu og hans højreorienterede Likud-parti på grund af de stærkt stigende boligpriser og leveomkostninger.

Weekendens store protestmøde i Tel Aviv - hvor titusinder krævede Netanyahus afgang - understregede, at mange israelere ønsker et regeringsskifte ved valget.

Opinionsmålinger i Israel op til valget viser, at flere end halvdelen af vælgerne vil lægge mest vægt på sociale spørgsmål og leveomkostninger, når de skal sætte deres kryds.

Omvendt siger færre end 30 procent af vælgerne, at de er mest optaget af de sikkerhedstrusler mod Israel, som Netanyahu har gjort til hovedtema i sin valgkamp.

Vil afskaffe moms på fødevarer

Det har nu fået Netanyahu til at love, at han vil afskaffe momsen på 18 procent på fødevarer, hvis han og hans parti genvinder magten.

Ifølge politiske analytikere i Israel risikerer Netanyahu at miste støtten fra en af sine hidtil mest loyale grupper ved valget:

Det er de sefardiske jøder - som oprindelig stammer fra Spanien og Portugal.

I modsætning til Ashkenazi-jøderne - som har rødder i Nord- og Østeuropa - tilhører de sefardiske jøder den fattigste del af Israels befolkning.

Sefardiske jøder vrede

Og de er vrede over de stigende huspriser og leveomkostninger:

En grønthandler i den nordlige havneby Haifa siger til nyhedsbureauet Reuters:

- Krig er noget, vi lever med hele tiden. Lige nu er jeg mest interesseret i at have et fyldt køleskab.

En anden gruppe, som også mærker de forringede levevilkår, er Israels arabiske befolkning, som udgør ca. 20 procent af Israels befolkning på 8,2 millioner.

Ny arabisk fællesliste

En nyoprettet fællesliste af fire arabiske partier står til at blive Israels tredjestørste gruppe i parlamentet (Knesset) med 13 af parlamentets 120 pladser.

Sker det, vil det blive sværere for Netanyahu at danne en ny samlingsregering efter valget.

Den seneste meningsmåling giver centrum-venstre-alliancen mellem Isaac Herzogs og Tzipi Livnis partier - Den Zionistiske Union - et forspring på 24 af parlamentets pladser mod 21 til Likud.

Måske fortsætter Netanyahu

Men trods mange vælgeres vrede over de skyhøje leveomkostninger vil politiske iagttagere ikke udelukke, at Netanyahu vil kunne fortsætte som premierminister - for fjerde gang - ved igen at alliere sig med en række ultra-nationalistiske og ortodokse religiøse partier.

Hvis Benjamin Netanyahu bliver genvalgt ved valget til parlamentet på tirsdag (den 17. marts) og kan blive siddende frem til 2019, vil han blive den længst regerende premierminister i Israels historie.

Men uanset hvem der vinder valget, vil Israels nye premierminister blive nødt til at gøre noget ved den økonomiske byrde, der tynger mange israelere.