Skyldig, skyldig, skyldig: Derek Chauvin kendes skyldig i drabet på George Floyd

Der er faldet dom i sagen, hvor George Floyd døde med en politimands knæ på halsen.

Folk har taget opstilling foran Hennepin County Courthouse i Minneapolis, Minnesota før domsafsigelsen. (Foto: KEREM YUCEL © Scanpix)

Den tidligere politibetjent Derek Chauvin kendes skyldig for drabet på George Floyd i alle tre anklager.

Den dom er netop blevet læst op, efter at de 12 jurymedlemmer har diskuteret sagen siden i går.

De tre anklager lyder utilsigtet 'second degree murder', 'third degree murder' og 'second degree manslaughter'. Ingen af de tre anklager kræver, at Derek Chauvin direkte har forsøgt at slå George Floyd ihjel, men i den hårdeste, 'second degree murder', vurderes det, at Derek Chauvin har forårsaget George Floyds død, mens han har begået eller haft til hensigt at begå en alvorlig kriminel handling.

Derek Chauvin modtager her sin dom: skyldig, skyldig og skyldig.

De maksimale straffe for de tre anklager lyder henholdsvis 40, 25 og 10 års fængsel. Men hvor længe Derek Chauvin skal i fængsel, bliver først afgjort på et senere tidspunkt. Det tog sagens 12 nævninger godt ti timer at blive enige om en afgørelse. Nævningerne har i alle tre anklagepunkter mod Derek Chauvin skullet nå frem til en enstemmig afgørelse for at kunne dømme ham.

Derek Chauvin har kort efter dommen fået håndjern på og er blevet eskorteret ud af retslokalet.

Foran retsbygningen lød der jubel umiddelbart efter dommen.

- Jeg er så glad lige nu. Så lettet, siger en mand, DR's USA korrespondent Lillian Gjerulf Kretz fik fat i kort efter dommen.

- Jeg var virkelig bange for, at dommen ville gå en anden vej. Men ser du alle her i harmoni? spørger han.

'I can't breathe'

25. maj 2020 blev politiet i Minneapolis kaldt ud til en kiosk efter en anmeldelse om, at en mand havde forsøgt at betale med en falsk 20 dollar-seddel.

Den mistænkte var 46-årige George Floyd, en sort amerikaner, der var hiphop-artist, far til fem børn og tidligere sportsmand.

Under anholdelsen satte en af de fire politibetjente sig oven på George Floyd og pressede sit knæ mod hans hals i ni minutter og 29 sekunder.

Situationen blev filmet af vidner, og inden han mistede bevidstheden, havde George Floyd luft til at sige de senere ikoniske ord ’I can’t breathe’ – ’jeg kan ikke trække vejret’.

Minneapolis stod bogstaveligt talt i brand efter drabet på George Floyd. Her blev der for eksempel sat ild til en politistation i byen i maj sidste år. (Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix)

Videoen bredte sig som en steppebrand på sociale medier. Og snart fulgte utallige demonstrationer mod politivold og racisme arrangeret af bevægelsen ’Black Lives Matter’ – ikke bare i USA, men også i et land som Danmark.

Efter George Floyds død blev 45-årige betjent Derek Chauvin fyret fra sit job som politibetjent og sigtet for drab.

Byen Minneapolis indgik i marts et forlig med George Floyds familie, der modtager 27 millioner dollars i erstatning for hans død.

George Floyd blev begravet 9. juni med flere end 500 mennesker på gæstelisten.