Sladreportal for skoleelever skaber stor forargelse i Tyskland

Alternative für Deutschland laver portal, hvor skoleelever kan angive lærere, der er kritiske over for partiet.

Alternative für Deutschland får kritik for, at partiets afdeling i Hamborg har oprettet en portal, hvor skoleelever kan sladre om lærere, der er kritiske over for partiet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det højrenationalistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) møder skarp kritik for at have oprettet en portal, hvor skoleelever kan sladre om lærere, der i deres undervisning giver udtryk for en bestemt politisk holdning.

Forargelsen er stor, fordi den minder mange om en procedure, der blandt andet foregik i nazityskland, siger DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Den tyske justitsminister Katarina Barley kalder hjemmesiden for stikkeri af den slags, der foregår i diktaturer. Og initiativet minder mange tyskere om den systematiske sladren om politiske modstandere, som foregik i Nazityskland og i DDR, fortæller Reiter og tilføjer:

- Lige nu overvejer tyske lærerforbund at stoppe initiativet ad rettens vej. På de sociale medier er protesten mere humoristisk. Her opfordrer folk hinanden til at indsende tonsvis af falske historier om opdigtede lærere. For på den måde af få hjemmesiden til at krakke, siger han.

Bliver set på som antidemokratiske

Det er AfD's afdeling i Hamborg, der har oprettet portalen.

Det har de gjort, fordi de har indtryk af, at flere lærere tydeligt i deres undervisning har markeret en afstandstagen til partiet.

Om formålet siger Michael Reiter:

- Jeg tror vitterligt, at AfD-tilhængere oplever, at deres politiske synspunkter bliver kritisk analyseret i tyske skoler. Simpelthen fordi de i Tyskland i vid udstrækning bliver set som antidemokratiske, siger han.

AfD's afdeling i Hamborg har på deres hjemmeside beskrevet deres nye initiativ, hvor skoleelever og forældre kan angive lærere, der er politisk farvede i deres undervisning. (Foto: AfD-fraktion-hamburg)

Men initiativet bærer også præg af, at AfD er ude på at få omtale.

- De tyske lærerforbund holder fast i, at deres medlemmer ikke bringer egne holdninger ind i undervisningen, og de mener, at AfD's initiativ simpelthen er et mediestunt og et forsøg på at få opmærksomhed, siger Reiter.

Flere af partiets afdelinger i Tyskland har givet udtryk for, at de har planer om at iværksætte initiativer i stil med det i Hamborg.

Man skal sende en mail

I flere tyske medier bliver der tegnet et billede af, det AfD's portal vil blive en offentlig gabestok for lærere, som ikke deler holdninger med AfD.

Tilhængere af det indvandringskritiske AfD protesterer jævnligt for at sætte fokus på det, de kalder "meningsdiktatur". Ifølge dem bliver der ikke givet plads til partiets højreorienterede holdninger i Tyskland. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Men sådan fremgår det ikke af Hamborg-afdelingens hjemmeside, siger Michael Reiter.

- Hvis man ser på hjemmesiden fra Hamborg, så er stikkerfunktionen basalt set bare en mailadresse, man kan skrive til, hvis man oplever lærere kritisere AfD. Men i delstaten Baden-Württemberg truer AfD med at offentliggøre navne på AfD-kritiske lærere på deres hjemmeside. Det, er jeg dog ret sikker på, vil være i strid med tysk lov, siger han.

AfD er det største oppositionsparti i den tyske Bundestag.

Facebook
Twitter