Slagen Erdogan-udfordrer: Det mest uretfærdige valg i årevis

Tyrkiets Erdogan har her til aften erklæret sig som vinder af dagens præsidentvalg.

Præsidentkandidat Kemal Kilicdaroglu taler i Ankara efter valgsejr til den siddende præsident. (Foto: © YVES HERMAN, Ritzau Scanpix)

Oppositionsleder Kemal Kilicdaroglu fra det republikanske CHP-parti, siger, at dagens præsidentvalg i Tyrkiet "var det mest uretfærdige valg i årevis", rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Han siger, at hans parti vil fortsætte kampen, og han opfordrer sine tilhængere til at blive ved med at kæmpe for demokratiet i Tyrkiet.

- Jeg er mest ked af vores lands fremtid, og de store problemer, der venter, siger han.

Det sker, efter at Tyrkiets siddende præsident, Recep Tayyip Erdogan, her til aften erklærede sig selv som vinder af præsidentvalgets anden og afgørende valgrunde.

Lederen af Tyrkiets valgkommission siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Erdogan har vundet valget. Med "næsten alle" stemmer talt står Erdogan til 52.14 procent af stemmerne, mens modkandidaten fik 47.86 procent.

Kilicdaroglu, der er blevet kaldt "Tyrkiets Gandhi", siger her til aften, at han ikke vil stoppe som CHP's formand efter nederlaget.

Tværtimod vil han fortsætte med at kæmpe for de 25 millioner, der har stemt på ham.

Kemal Kilicdaroglu på vej til pressemøde efter sin tale, hvor han takkede sine støtter og sagde, at kampen for demokrati i Tyrkiet fortsætter. (Foto: © Bulent Kilic, Ritzau Scanpix)

'Erdogan har gjort det umuligt at føre valgkamp'

Kilicdaroglu og oppositionen har kritiseret den måde, som valgkampen er forløbet på.

Han har sagt, at Erdogan har gjort det "umuligt" at føre valgkamp i Tyrkiet.

Blandt andet har præsidenten haft langt mere adgang til tv end oppositionen. Blandt andet har tyrkiske medier fjernet Kilicdaroglus billede og navn fra billeder af stemmesedlen, når de skulle forklare seerne, hvad valget gik ud på. I stedet er han blevet omtalt som "den anden kandidat".

Med valgsejren kan Erdogan igen indtage præsidentposten. En post, som han, siden han blev genvalgt i 2018, har gjort mere og mere magtfuld.

Erdogans reformer har blandt andet betydet, at der ikke længere findes en premierminister i Tyrkiet. En post, som Erdogan selv havde fra 2003 til 2014.

Tayyip Erdogan taler til sine tilhængere, efter at han har sikret sig fem år mere på præsidentposten. Oppositionen kritiserer, at valgkampen har været unfair. Blandt andet har de været blokeret fra at have samme adgang til medierne som den siddende præsident. (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/PPO, Ritzau Scanpix)

Venner lykønsker Erdogan

Imens strømmer lykønskningerne ind til Erdogans internationale venner. Blandt andet Ruslands præsident Vladimir Putin.

- Valgsejren var det naturlige resultat af Deres uselviske arbejde som leder af Republikken Tyrkiet, et klart bevis på det tyrkiske folks støtte til Deres bestræbelser på at styrke statens suverænitet og føre en uafhængig udenrigspolitik, skriver Putin i en officiel lykønskning.

Også Ungarns premierminister, Viktor Orban, og Taliban har lykønsket Erdogan med sejren.