Slagsmål om vidner fortsætter: Her er de vigtigste spørgsmål fra Trumps rigsretssag

Senatorerne stillede spørgsmål i timevis til Trumps forsvar og de demokratiske anklager.

Målinger viser, at op mod næsten 80 procent af amerikanerne gerne vil have vidner indkaldt i rigsretssagen. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)

Helt ud på de sene aftentimer blev mange små sedler sendt rundt i Senatet i den amerikanske kongres.

Alle havnede de hos højesteretspræsidenten, John Roberts, der læste op fra dem og stillede spørgsmål på vegne af de 100 senatorer, der fungerer som jury i rigsretssagen mod Donald Trump.

Sagen gik i går ind i en ny fase, hvor senatorerne stillede spørgsmål til anklagerne fra Repræsentanternes Hus og Trumps hold af forsvarsadvokater.

Senator Mitt Romney er en af de republikanere, der har sagt, at han formentlig vil stemme for at indkalde vidner. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Både demokratiske og republikanske senatorer stillede spørgsmål, som de respektive parter formentlig kendte svar på på forhånd, men det gav begge sider mulighed for at slå deres pointer helt fast inden fredag, hvor flere afgørende afstemninger forventes at finde sted i Senatet.

Heriblandt en afstemning om, hvorvidt der skal indkaldes vidner og indhentes yderligere dokumentation. Demokraterne kæmper fortsat for at høre fra den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

Han har skabt røre, efter at uddrag af hans kommende bog er blevet offentlig kendt, og Demokraterne vil nu høre fra rådgiveren selv, mens Trumps forsvarere og Det Hvide Hus har forsøgt at forhindre det.

Men hvad blev der ellers spurgt om? Det kan du få hurtigt overblik over her.

Skal, skal ikke?

Tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Republikanerne har presset på for at få blokeret for vidner og afsluttet rigsretssagen ved udgangen af ugen, men det er blevet gradvist sværere efter oplysningerne om Boltons bog er kommet frem.

I den kommende bog hævder Bolton angiveligt at have hørt Trump personligt koble fastfrysningen af militær - og sikkerhedshjælp til Ukraine - til efterforskningen af Demokraterne og Biden. Anklager, Trump selv har afvist flere gange.

Derfor var dagens store spørgsmål da også fortsat, om det er Senatets opgave at indkalde Bolton som vidne.

Og mens det blev diskuteret i Senatet, udsendte Trump et redigeret klip fra august med Bolton, der kalder Trumps samtale med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, for venskabelig, og som overskrift til klippet har præsidenten skrevet "Game Over".

Samtidig er det kommet frem, at Det Hvide Hus har blokeret for, at Boltons bog - som nogle senatorer også har foreslået at stævne - kan udgives i sin nuværende form.

Den indeholder for mange fortroligheder, lyder argumentet, som Boltons jurister kæmper med at tilbagebevise.

Det forventes, at der først fredag vil være en afstemning om, hvorvidt der skal indkaldes vidner, og forslaget skal vedtage med et simpelt flertal. Det er Republikanerne, som sidder på flertallet med 53 mod 47 pladser i Senatet, så flere republikanere skal bryde med resten af partiet og stemme for at indkalde vidner.

'Hvorfor skal Senatet rydde op?'

Senator Lindsey Graham fra South Carolina er en af Trumps støtter. (Foto: MARIO TAMA © Scanpix)

Spørgsmålet er efterhånden blevet fremført i forskellige udgaver over den sidste uge.

Grundlæggende er det Republikanernes bedste argument imod at indkalde vidner: Det ville være helt unødigt at bruge tid på at diskutere vidner eller dokumenter, hvis blot Repræsentanternes Hus havde gjort deres arbejde godt nok?

Trumps forsvar har derfor argumenteret for, at ved at indkalde for eksempel John Bolton som vidne, kan det danne præcedens for, at en fremtidig sag bliver hastet igennem i Repræsentanternes Hus for så at strande i Senatet, der skal gøre sagen færdig.

Og det møder kritik fra blandt andet senator Lindsey Graham, der er en af Trumps loyale støtter.

Samtidig argumenterede præsidentens advokater for, hvorfor præsident Trump faktisk ikke har gjort noget galt, så længe han har handlet med befolkningens interesse for øje.

- Hvis præsidenten har gjort noget, som han mener kan bidrage til, at han i samfundets interesse bliver valgt, så er en noget-for-noget aftale ikke noget, man kan rejse en rigsretssag for, lød det fra Trumps advokat, Alan Dershowitz.

Skal Biden indkaldes som vidne?

Tidligere vicepræsident, Joe Biden, med sin søn Hunter i baggrunden. (Foto: Jason reed © Scanpix)

Præsidentens forsvarere har flere gange fremhævet, at Trump blot har forsøgt at komme korruption til livs i Ukraine. Over flere dage har Det Hvide Hus' forsvarshold sat ekstra fokus på Joe og Hunter Biden, som præsident Trump i opkaldet til Zelenskyj beder om at få undersøgt for det, der er formodet korruption.

Men for to republikanske senatorer har den forklaring ikke helt været nok.

For både Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska bad nemlig om svar på, hvor tidligt præsidenten begyndte at efterforske Joe Biden - var det før eller efter, den tidligere vicepræsident annoncerede, at han ville stille op som præsidentkandidat for Demokraterne?

Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani. (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

Det havde forsvaret vanskeligt ved at svare direkte på, men henviste i stedet til at Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, havde været i gang med sine egne undersøgelser længe før Biden var en poltisk modkandidat, og at Giuliani handlede direkte på ordre fra Trump.

Både Collins og Murkowski er to af de senatorer, Demokraterne håber vil stemme med dem for at få lov at indkalde vidner. Men spørgsmålet blev stillet to gange i løbet af aftenen.

Flere fremtrædende Republikanerne har understreget, at insisterer Demokraterne på at indkalde John Bolton eller Trumps fungerende stabschef, Mick Mulvaney, vil Republikanerne gøre deres til, at også Hunter Biden bliver indkaldt som vidne.

Først fredag forventes de 100 senatorer at skulle stemme om blandt andet vidneindkaldelser, og når de samles igen torsdag klokken 19 dansk tid, vil det igen være for at stille spørgsmål.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk