'Slagteren fra Bosnien' får sin dom i dag i ’symbolsk vigtig’ retssag

Dagens dom over Ratko Mladic vil også få stor betydning for Krigsforbryderdomstolens troværdighed, vurderer en ekspert.

Ratko Mladic var general i hæren i Republika Srpska, der er den serbiske del af Bosnien-Hercegovina. (Foto: PETAR KUJUNDZIC © Scanpix)

- Det er virkelig en utrolig symbolsk vigtig retssag, siger Tea Sindbæk Andersen, der er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og arbejder med Balkan.

I dag ventes FN's Krigsforbryderdomstol for Det Tidligere Jugoslavien at fælde dom over en af hovedpersonerne i krigen i Bosnien i 1990'erne.

Ratko Mladic, også kaldet slagteren fra Bosnien, er den sidste af krigens hovedpersoner, der skal have sin dom, og det er et meget vigtigt punktum, lyder det fra en dansk ekspert.

En af de store fisk

Tea Sindbæk Andersen beskriver Ratko Mladic således:

- Han er en af de store fisk, en af de øverste i det militære hierarki, siger Tea Sindbæk Andersen.

Den nu 74-årige Mladic var militær leder af de bosniske serbere, der blandt andet gennemførte tre et halvt års belejring af Sarajevo og mord på omkring 8000 ubevæbnede drenge og mænd ved byen Srebrenica i sommeren 1995.

Dom afgørende for domstols troværdighed

Han er derfor anklaget for blandt andet folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.

- Vi ved, at han var en tilstedeværende general og gik rundt og beordrede sine soldater, og vi ved, at det er de her soldater, som har udført mange af de her frygtelige folkemorderiske handlinger. Så han er ret tæt forbundet til det, siger Tea Sindbæk Andersen om Ratko Mladics rolle i Srebrenica.

Med tanke på beviserne mod Mladic, så er retssagen et meget vigtigt punktum for Krigsforbryderdomstolen for det tidligere Jugoslavien, der er ved at lukke ned.

- Om man kan få dømt en person som Mladic er afgørende for, hvilken betydning og troværdighed sådan en international retsforfølgelse af krigsforbrydelse kan have.

Ratko Mladic (tv.) sammen med den daværende præsident for Republika Srpska, Radovan Karadzic (th.). Arkivfoto. (Foto: Ranko Cukovic © Scanpix)

Ratko Mladic blev anholdt i Serbien i maj 2011, efter at han havde været på flugt i 16 år.

Mladic var general i hæren i Republika Srpska, der er den serbiske del af Bosnien-Hercegovina. Sidste år fik den daværende præsident for Republika Srpska, Radovan Karadzic, 40 års fængsel for sin rolle i blandt andet Srebrenica-massakren.