Slap ud af fængsel 28 år før tid: Nu vil whistleblower være senator

Chelsea Manning blev dømt til 35 års fængsel for det største læk af hemmeligstemplede dokumenter i USA's historie.

Chelsea Manning blev indskrevet i USA's militær i 2007 under sit føde- og drengenavn Bradley Manning. (Foto: handout © Scanpix)

Den transkønnede whistleblower Chelsea Manning vil gå efter at blive valgt ind som demokratisk senator for staten Maryland.

Det står klart, efter at hun i torsdags afleverede en erklæring, der bekræfter Mannings kandidatur til valget i november. Det skriver Washington Post og The Guardian.

Skal Mannings senatordrømme gå i opfyldelse, skal hun vippe den demokratiske senator Ben Cardin af pinden. Han har siddet som senator for Maryland siden 2007 og er lige nu formand for Senatets magtfulde Udenrigsudvalg.

Cardin blev genvalgt til sin anden periode i Senatet i 2012, hvor han løb med 74 procent af stemmerne.

Ifølge Washington Post har de i forvejen kendte partifæller i Maryland svært ved at udfordre den erfarne Ben Cardin, men en kandidat med et nationalt kendt navn som Mannings kan måske gøre en forskel, lyder analysen i avisen.

Og nyheden om Mannings kandidatur kommer da heller ikke bag på Todd Eberly, professor i samfundsvidenskab på St. Mary's Universitet i Maryland:

- Min umiddelbare tanke var bogstaveligt talt, at hvis Donald Trump er præsident, Oprah Winfrey er det førende bud på en kandidat til præsidentvalget i 2020, hvor helvede så ikke have Chelsea Manning i Senatet?, siger han til Washington Post.

Største læk i USA's historie

Den tidligere soldat og efterretningsanalytiker hos det amerikanske forsvarsministerium blev verdenskendt for den største læk af hemmeligstemplede dokumenter i USA's historie.

I 2010 lækkede hun 750.000 dokumenter til WikiLeaks. Dokumenter, der inkluderede information om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan og informationer om fanger i Guantanamo Bay.

The New York Times, som deltog i offentliggørelsen, skrev, at dokumenterne om Afghanistan gav et "usminket billede af krigen i Afghanistan, der i mange henseender var mere grusom end den officielle skildring".

Andre dokumenter afslørede, at der var meget få beviser mod fangerne på Guantanamo Bay.

Benådet af Obama

Lækken kostede hurtigt Chelsea Manning, der dengang havde det mandlige navn Bradley Manning, friheden, og tre år efter lækken blev hun idømt 35 års fængsel ved en militærdomstol.

Ifølge dommen var hun skyldig i spionage og for at have lækket hemmeligstemplet materiale, der blandt andet omhandlede fortrolige oplysninger om USA's krigsførsel i Afghanistan og Irak.

Men i januar sidste år valgte daværende præsident Barack Obama er benåde Manning, der ellers først skulle have været på fri fod i 2045. I slutningen af maj blev hun så løsladt fra fængslet i Kansas og har siden fungeret som forfatter, aktivist og skribent for den britiske avis The Guardian med fokus på frihedsrettigheder og it-sikkerhed.