Slovakiet vil sende kampfly til Ukraine

Som det andet europæiske land sender Slovakiet kampfly.

Et MiG-29-fly fra Slovakiet. Landet har nu besluttet at sende kampfly til Ukraine. (arkivfoto). (Foto: © Igor Zehl, Associated Press)

Slovakiets regering har godkendt en plan om at sende 13 MiG-29-jagerfly til Ukraine.

Det oplyser den slovakiske premierminister, Eduard Heger, ifølge Reuters.

Dermed bliver Slovakiet det andet Nato-land, der imødekommer Ukraines ønske om kampfly, efter at Polen tirsdag meldte ud, at man vil sende flyene afsted.

Polen vil allerede i løbet af de kommende dage sende fire MiG-29 kampfly til Ukraine. Man vil sende flere fly af samme type senere, når de er blevet klargjort.

Nu melder Slovakiet sig altså også klar med samme form for støtte.

- Vi må holde vores løfter, og når Zelenskyj har bedt om flere våben - heriblandt kampfly - har jeg sagt, at vi vil gøre vores bedste, skriver den slovakiske premierminister på Twitter.

Slovakiet bruger ifølge nyhedsbureauet Reuters ikke selv flyene.

En talsmand fra den russiske regering siger ifølge Reuters, at kampfly, der sendes til Ukraine, vil blive "tilintetgjort og ingen forskel gøre i krigen".

Ukraine kender MiG-29

Ukrainerne kender allerede MiG-29-flyene fra deres eget luftvåben. Det er dog uvist, hvor mange ukrainske kampfly, der er tilbage.

Ifølge DR's forsvarsanalytiker, Mads Korsager, er det en stor fordel for ukrainerne, at man allerede kender flytypen.

- Et kampfly er ikke som at sætte sig ind i en udlejningsbil, og så kan man bare køre derudad. Det er en højteknologisk våbenplatform, siger han.

Afhængig af standen og den elektroniske indmad i de donerede fly, burde de umiddelbart kunne indgå direkte i det ukrainske luftvåben, vurderer han.

- Der kan være enkelte forskelle, men den grundlæggende konstruktion, kender ukrainerne, siger Mads Korsager.

MiG-29-jagerflyet blev udviklet i det tidligere Sovjetunionen i begyndelsen af 1970’erne og sat i produktionen i begyndelsen af 1980'erne. Det er siden blevet opdateret flere gange. (arkivfoto.) (Foto: © RADOSLAW JOZWIAK, Ritzau Scanpix)

Kan bane vejen for F-16 og F-18

Han hæfter sig dog ved, at Nato-landene øjensynligt endnu ikke er klar til at sende mere moderne fly.

- Det her er altså ikke de moderne vestlige kampfly, F-16 og F-18, der bliver doneret. Det er kampfly af ældre sovjetisk fabrikat, siger han.

Men det nye skridt fra de to lande kan være "et nybrud", der senere kan bane vejen for mere moderne våbenhjælp.

- Det var den samme tendens, vi så med kampvogne. Til at starte med var det ældre sovjetiske kampvogne, med tiden blev det så Leopard-kampvogne og de amerikanske Abrams-kampvogne. Måske ser vi det samme her, siger DR's forsvarsanalytiker.

I øjeblikket diskuterer danske politikere, om vi skal sende de danske F-16-fly, som snart udfases til fordel for de mere moderne F-35-kampfly, til Ukraine.

Blandt andet Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti går ind for hurtigst muligt at forære de danske F-16-fly til ukrainerne.