Slut med apanage: Prins Harry og Meghan dropper deres titler fra foråret

Dronning Elizabeth har indgået en aftale med prins Harry og Hertuginde Meghan, der ikke længere vil bruge deres kongelige titler.

I starten af januar meddelte parret, at de vil indtage en mindre fremtrædende rolle i det britiske kongehus. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Fra foråret 2020 vil prins Harry og hertuginde Meghan ikke længere kalde sig kongelige højheder eller modtage apanage fra det britiske kongehus.

Det oplyser det britiske kongehus i en pressemeddelelse.

Mens de lægger deres forpligtelser som kongelige på hylden, vil de kunne beholde deres protektioner.

Parret har også valgt, at de vil tilbagebetale de udgifter, kongehuset har haft til at sætte deres hjem Frogmore Cottage i stand.

Dronning Elizabeth siger, at hun er tilfreds med, at aftalen er faldet på plads mellem hende og Harry og Meghan.

- Harry, Meghan og Archie (parrets søn, red.) vil altid være elskede medlemmer af vores familie, siger hun.

- Jeg anerkender de udfordringer, de har oplevet som et resultat af den intense snagen i løbet af de sidste to år, og jeg støtter deres ønske om at få et mere uafhængigt liv, fortsætter dronning Elizabeth i pressemeddelelsen.

Dronning Elizabeth indkaldte prins Harry til krisemøde om parrets fremtid efter deres udmelding. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Det sker, efter at prins Harry og hans hustru, Meghan, tidligere på måneden trak sig fra deres roller i kongehuset. Parret vil fremover skiftevis opholde sig i Nordamerika og i Storbritannien.

Udmeldingen fra parret fik dronning Elizabeth til at indkalde prins Harry til krisemøde om parrets fremtidige roller.

Efter mødet lød det fra dronningen, at hun og kongefamilien støtter prins Harry og hertuginde Meghans ønske om at skabe et nyt liv som en ung familie, men at hun hellere ville have haft, at de fortsatte deres roller som fremtrædende medlemmer af kongefamilien.

De samme toner kommer fra dronning Elizabeth i aftenens pressemeddelse:

- Det er hele min families håb, at aftalen i dag betyder, at de kan begynde at bygge et lykkeligt og fredeligt liv op, siger hun.