Slut med brugen af private fængsler for USA

Der er ikke penge at spare ved at bruge private fængsler og sikkerheden er ringere, siger vicejustitsminister.

USA's vicejustitsminister, Sally Yates (th.), har givet sine embedsmænd besked om, at de skal undlade at forny kontrakter med private fængsler (Foto: © Carlos Barria, Scanpix)

Det amerikanske justitsministerium vil stoppe brugen af private fængsler.

Begrundelsen er, at fængslerne er mindre sikre og mindre effektive end de lukkede institutioner, der drives af det offentlige, skriver Washington Post.

USA's vicejustitsminister, Sally Yates, har givet sine embedsmænd besked om, at de skal undlade at forny kontrakter med private fængsler, når de udløber, eller "betragteligt begrænse" kontraktens omfang, skriver avisen.

Målet er i sidste ende at stoppe brugen af privatdrevne fængsler, skriver Yates ifølge Washington Post.

Flere overfald end i offentlige fængsler

I sidste uge konkluderede en rapport fra justitsministeriet, at der er flere problemer med sikkerheden i de private fængsler.

Eksempelvis sker der flere overfald end i offentlige fængsler. Det gælder indsatte, der overfalder såvel andre indsatte som fængselsvagter.

I de private fængsler er der fundet otte gange så mange indsmuglede mobiltelefoner som i de offentlige fængsler, skriver Washington Post.

- Private fængsler leverer ikke det samme niveau inden for kriminalforsorg, programmer og ressourcer. Vi sparer ikke på omkostningerne, og som nævnt i en nylig rapport fra ministeriets generalinspektør har de ikke det ønskede sikkerhedsniveau, lyder det fra Sally Yates.

  • Kontrakter mellem justitsministeriet og de private fængsler skal typisk fornys hvert femte år.

  • For første gang i årtier er antallet af indsatte i USA's fængsler faldet i de seneste år.

  • I dag er der 195.000 indsatte i USA's statslige fængsler, et fald i forhold til de 220.000, der sad inde i 2013.

  • Derudover er der i dag næsten 30.000 indsatte i de private fængsler, fremgår det af notatet fra vicejustitsministeren.

/ritzau/